Annemiek Heinekamp-Teerink  en Herman Oltvoort tonen de drie delen van de serie 'Woar bun ie der ene van'. Foto: Arjen Dieperink

Annemiek Heinekamp-Teerink  en Herman Oltvoort tonen de drie delen van de serie 'Woar bun ie der ene van'. Foto: Arjen Dieperink

Laatste boekwerk: 'Woar bun ie der ene van?'

LAREN - Het derde boek 'Woar bun ie der ene van?' verscheen deze week en is een uitgave van de Stichting Vedel. Het is tevens de laatste uitgave, vijfenveertig personen belichten in de driedelige serie hun min of meer bijzondere beroepen.

Door Arjen Dieperink

"Ik dacht dat dit wel een mooie plek was om een foto te maken. Kijk maar op de achterkant van het boek, je ziet hier op de oude foto de schoorsteen van de boterfabriek. Dit is ongeveer dezelfde plek", laat Annemiek Heinekamp - Teerink weten. Samen met Herman Oltvoort presenteert zij aan de Berkelbode de laatste uitgave 'Woar bun ie der ene van'. Na enkele minuten heen en weer te hebben geschoven staan Annemiek en Herman op de plek zoals de fotograaf in het verleden ook de foto heeft gemaakt.

Een korte tijd later wordt op de deel van de boerderij van Oltvoort plaatsgenomen voor een gesprek. Het eerste deel van de drie delen serie verscheen in 2017. Waarom geeft de Stichting Vedel de boekwerken eigen uit? Herman Oltvoort neemt het woord: "Vedel staat voor Verwolde Duurzaam Energie Landschap. Wij kwamen erachter dat veel bewoners van Verwolde elkaar niet eens kennen, zo is het idee ontstaan om een boekwerk te maken dat uiteindelijk uitgroeide in drie delen".

Om toch goed voor de dag te komen hebben alle interviewers een cursus Oral-historie gevolgd. "Alles wat de geïnterviewde ons vertelde werd opgenomen en uiteindelijk uitgewerkt. Ieder woordje zoals 'aha', o' of ' mmm' werd uitgewerkt, dit geldt ook voor ieder punt of komma. Het uiteindelijke resultaat was dat een interview wel 10.000 woorden en zelfs nog veel meer kon hebben. Dat is veel te veel tekst, dat hebben wij tot een 'gewoon' portie teruggebracht, maar wel op zo'n manier dat het een vloeiend verhaal is geworden".

De geïnterviewden vertelden over de beroepen die men heeft uitgeoefend. "Wij zijn een werkgroep dat bij de Stichting Vedel behoort en stoppen nu met de uitgave van het boekwerk", laten Annemiek Heinekamp en Herman Oltvoort weten.

Het eerste deel verscheen in eerste instantie in een oplage van 350 stuks, daarna werd het nog twee keer in honderd oplagen bijgedrukt. Deel twee en drie verschenen in oplagen van respectievelijk 550 en 450 stuks.

Het boekwerk is mogelijk gemaakt door Natuur & Landschap, Landgoed Kranengoor en de Stichting Vedel en is voorzien van oude foto's. In het laatste deel begint Teun Klein Nagelvoort (1948) met zijn verhaal en eindigt het met Jan Arfman (1945), van beroep schetste hij de kalveren om zo het eigendom vast te leggen. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw op de voormalige boerderij Pekkeriet, het huis van zijn schoonouders.

Het boekwerk wordt deze week door de schrijvers aan de persoon die betrokkene heeft geïnterviewd persoonlijk uitgereikt. "Dit gebeurt coronaproof en wel op die manier dat wij een pak koffie en het boek uitreiken. Voorheen kwamen wij op de koffie toen wij het boek brachten maar dat kan nu niet, daarom reiken wij ook een pak koffie uit", vertelt Annemiek.

Het boekwerk is te verkrijgen bij Plus Beuzel en de Welkoop in Laren.