Zo ziet de homepage van de website de-kalenberg.nl eruit
Zo ziet de homepage van de website de-kalenberg.nl eruit

Verzet tegen natuurbegraafplaats op Kalenberg Barchem

BARCHEM - Natuurbegraafplaatsen zijn in. Ze zijn populair bij mensen die nadenken over wat ze na hun dood willen. Maar zeker ook bij beheerders van bospercelen. Die zien het als een verdienmodel, waardoor het ineens een stuk gemakkelijker wordt om het onderhoud van zo'n stuk natuur te bekostigen. In Barchem zou zo'n speciale dodenakker moeten komen op de Kalenberg. Daar is lang niet iedereen blij mee.

Door Henri Bruntink

Via de website de-kalenberg.nl wordt gepoogd om het verzet te bundelen. Binnen twee weken kwamen er al 200 steunbetuigingen binnen, waarvan ruim de helft uit Barchem zelf. Het verzet geldt met name het oneigenlijk gebruik van een waardevol en kwetsbaar natuurgebied. Een begraafplaats gaat logischerwijs gepaard met graafwerkzaamheden, verkeer, parkeren en de kapel op de berg kan gaan dienen als uitvaarcentrum. De exploitatie hiervan is in handen van het Landgoedhotel Woodbrooke. Vroeger waren zowel kapel als het bosperceel van in totaal 17 hectare in handen van de Woodbrookers.

3 hectare
Van 15 oktober tot en met 25 november heeft het ontwerpbestemmingsplan De Kalenberg Barchem ter inzage gelegen. Dit plan moet de realisatie van de natuurbegraafplaats planologisch mogelijk maken. Het gaat om een perceel van 3 hectare van de Stichting Beheer Landgoed De Kalenberg. Elders in Barchem, aan de Larikslaan in Barchem is voorzien in een terrein van eveneens 3 hectare ter compensatie. Hoeveel bomen op de berg van 46,5 meter moeten wijken voor begraven wordt niet duidelijk uit het ontwerpbestemmingsplan, al is daar wel te lezen dat waardevolle bomen behouden blijven. Het kenmerk van natuurbegraafplaatsen elders is dat deze zijn ingebed in de bestaande natuur. In bijna alle gevallen is er geen sprake van een afgesloten terrein. Wandelen op paden blijft dus gewoon mogelijk.

750 graven
Al in 2019 werd de Stichting Bosbegraafplaats Justine opgericht. Er wordt uitgegaan van 250 graven per hectare, dus in totaal 750. Het gaat zowel om 'klassieke' graven als om graven waar vier urnen bij elkaar kunnen worden geplaatst. De graven zijn permanent en worden dus niet, zoals op veel andere begraafplaatsen, na jaren geruimd. De prijs is dan ook een stuk hoger dan op reguliere begraafplaatsen. Aankoopbedragen tot 5000 euro zijn niet ongebruikelijk, exclusief het begraven zelf.

Onbekend in Barchem
Dorien van der Horst en Eric Oonk zijn met de website begonnen. Beiden wonen aan de rand van Barchem, aan de voet van de Kalenberg. En, hoewel in de gemeentelijke stukken staat dat omwonenden zijn geïnformeerd, ontdekten ze het plan pas bij de terinzagelegging. In Barchem spreken ze ook erg veel mensen die het plan niet kennen. Op de site kunnen steunbetuigingen worden gepost. Ook mensen van buiten Barchem kunnen dit doen. Wel wordt gevraagd om aan te geven of men in of buiten het dorp woont.
Mogelijk volgt op korte termijn een gesprek tussen de initiatiefnemers en de Barchemers die in verzet zijn gekomen. De plannen zijn te bekijken door naar de website Ruimtelijke plannen te gaan. Klik daar linksboven op 'plaatsnaam of plannummer' en vul in: NL.IMRO.0262.buDeKalenbergBa-BP31.

De gemeente Lochem, de Stichting Beheer Landgoed De Kalenberg en andere betrokken zijn om commentaar gevraagd voor een vervolgpublicatie.