Dieks Schutmaat (l.) en Edith Meutstege in de koude Berkel. Foto: Arjen Dieperink

Dieks Schutmaat (l.) en Edith Meutstege in de koude Berkel. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Dappere dames duiken in de kou

Zwemmen in de Berkel: 'Zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen'

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Eens per week gaat een groepje zwemmers die zich de Walrussen noemen, te water in de Berkel. Koud of niet. De locatie, dag en tijdstip van het zwemmen wensen twee van hen, Dieks Schutmaat en Edith Meutstege geheim te houden. De dames wensen geen pottenkijkers. Toch mocht de Berkelbode er wel even getuige van zijn.

Het is nog rustig in en aan het water, slechts enkele watervogels kijken toe. Snel kleden Dieks en Edith zich uit en staan binnen de kortste keren in hun zwemkleding. Ze zijn het over zeker één ding eens, koud douchen en koud zwemmen is gezond.

'The Iceman'
Dieks Schutmaat doucht al zeer lang met koud water. "Een paar jaar geleden las ik een artikel over Wim Hof. Het leek mij wel wat en ik heb een schema van koud douchen gevolgd." Wim Hof, alias 'The Iceman', heeft als Nederlander veel kouderecords op zijn naam staan. Hij was regelmatig op tv te zien, waarbij hij onder meer lange tijd in een kuip met ijsklontjes verbleef.
Edith en Dieks lopen naar de waterkant. Het is nog schemerig als ze te water gaan waarbij Edith bijna uitglijdt. Het water is niet diep, de dames kunnen staan. De watertemperatuur is vier graden Celsius. "Het is wel koud maar lekker", zegt een van de twee. Ze dompelen even en gaan dan enkele baantjes trekken. Edith Meutstege is er als eerste uit. "Ik moet even wachten met het omkleden omdat Dieks nog in het water ligt. Gebeurt er wat dan moet ik haar er direct uit kunnen halen. Zwemmen in de Berkel moet je nooit alleen doen, minimaal met z'n tweeën " vertelt Edith terwijl Dieks langzaam naar de oever zwemt.

Voorbijganger
Schutmaat en Meutstege drogen zich snel af en steken zich weer in hun winterkleren. "Wil je een kopje thee Dieks, je wordt er lekker warm van." Een vrouw die haarhond uitlaat heeft belangstelling voor hun activiteiten. "Het lijkt mij ook wel wat", zegt ze tegen Dieks en Edith. Die geven de voorbijgangster uitgebreid informatie hoe je koud douchen en koud zwemmen dient op te bouwen. "Ik woon daar", wijst ze in de verte. "Ik heb zelf een plas water achter het huis, daar kan ik wel voorzichtig oefenen", zegt ze voor ze met haar hond verder loopt.

Arts raadplegen
"Het is niet verstandig zo maar in het koude water te gaan zwemmen", laat Edith Meutstege weten. Er wordt dringend geadviseerd om eerst contact met de huisarts op te nemen. Onder andere hoge bloeddruk, epilepsie en een trage schildklier zijn aandoeningen waarmee je niet zo maar het koude water in moet gaan.
Al met al duurde het zwemmen in de Berkel een minuut of twee. "Langer moet je het ook niet doen, en je dient het voorzichtig op te bouwen", zeggen de dames. Zelf zwemt Edith een keer in de week. "Zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen", zegt ze lachend, voor de dames al pratende langs de Berkel richting Lochem stappen om weer lekker warm te worden.