Jokelien Homan (l) onderhoudt contact met de leden van de leerlingenraad, Yara El-Masri van groep 5. Foto: Arjen Dieperink

Jokelien Homan (l) onderhoudt contact met de leden van de leerlingenraad, Yara El-Masri van groep 5. Foto: Arjen Dieperink

Contact houden met de
leerlingenraad is belangrijk

LOCHEM - Yara zit in de leerlingenraad van de basisschool. Maar hoe onderhoudt zij nu contact met andere leerlingen en met de school? Jokelien Homans bezocht de leden van de leerlingenraad thuis, wel coronaproof. Te beginnen bij Yara.

Door Arjen Dieperink

Vanaf groep 5 en hoger zijn de klassen van de meester G. Propschool vertegenwoordigd in een leerlingenraad. Met regelmaat komen de leerlingen onder begeleiding van twee juffen bij elkaar en maken op hun niveau het democratisch proces waar. Samenkomst van de leerlingenraad tijdens coronatijd, terwijl de bassischool gesloten is, gaat helaas niet. Toch heeft Jokelien Homans, directeur van de Meester G. Propschool er een oplossing voor bedacht. Homans: "Ik ga bij alle leden van onze raad langs en bezoek ze thuis in de tuin. Zo houden wij het veilig. Mijn eerste bezoek is aan Yara El-Masri uit groep 5."

Door alle leden van de leerlingenraad thuis te bezoeken hoopt Jokelien Homans een beeld te krijgen wat er zoal leeft. Yara is blij met het bezoek. Trots laat ze het affiche dat aan het raam hangt -een opdracht van haar juf- zien. "Ik heb het samen met mijn moeder gemaakt", laat zij trots weten. "Nee, jij hebt de foto's en de tekst bedacht en ik heb je uitsluitend geholpen met de opmaak", vult haar moeder aan.
Toen in groep 5 werd gevraagd wie in de leerlingenraad zou willen zitten, was Yara er direct bij. "Ik vind het belangrijk om erin te zitten en zo samen met andere kinderen wat te kunnen doen", laat ze weten. Terwijl Yara in gesprek is met Jokelien Homans valt haar accuratesse op, een eigenschap die haar ook bij de leerlingenraad ten goede komt. Zeer duidelijk ventileert ze haar mening over de verschillende zaken. Er wordt besproken hoe men de online lessen vindt. De heeft de smaak te pakken als het gaat om voor haar mening uit te komen. "Ik mis school wel en hoop dat wij snel weer naar school kunnen. Ook mijn vrienden zie ik niet", treurt de democraat in spe.

Ondertussen heeft Homans een stressballetje aan haar gegeven. "We vinden het belangrijk dat alle leerlingen tussen het harde werken door ook even tijd nemen om te spelen. Daarom krijgen de kinderen een balletje mee naar huis. Het is een stressbal, met een knipoog naar de ouders die misschien het balletje ook even willen gebruiken tegen de stress. Een leuke bijkomstigheid is dat kinderen (en volwassenen) met de stressbal ook hun handspieren ontwikkelen of juist de spanning in de handen verminderen. Zeker in deze moderne tijd van veel online op de computer bezig zijn, goed voor de handen en nog leuk ook!"

Het is tijd om afscheid te nemen. Juf Jokelien wordt door Yara uitgezwaaid. Zij gaat op weg naar de volgende leerling van de leerlingenraad. Yara laat stilletjes weten dat ze graag weer naar school wil gaan, dan nog niet wetende dat zij volgende week haar klasgenoten weer gaat zien.