Foto: KoolShooters/VPNgids.nl
Foto: KoolShooters/VPNgids.nl KoolShooters/VPNgids.nl

‘Buurtapp nuttig maar leidt ook tot ergernis’

LOCHEM/GORSSEL – 33,3 procent van de Gelderlanders gebruikt een buurtapp. In de gemeente Lochem ligt dit percentage lager. Het landelijk gemiddelde is 35,6 procent. Hoewel de app door veel gebruikers wordt gezien als een goed middel tegen misdaad, is ook vaak sprake van ergernis en onderlinge irritatie. Dit blijkt uit een onderzoek naar het gebruik van buurtapps door Motivaction in opdracht van VPNGids.nl.

Door Henri Bruntink

In de gemeente Lochem is het aantal actieve buurtapps gering. De onderzoekers registreerde in totaal 5 appgroepen. De gemeente besteedt op de eigen website wel aandacht aan de mogelijkheden van buurtpreventie.

Niet iedereen ervaart een buurtapp als een succes. Zo ergert 45,1% van de Gelderse gebruikers zich wel eens aan berichten van hun buren. Op landelijk niveau is het percentage dat geïrriteerd raakt lager: 40,4%. En 19,9% van de Gelderlanders ziet zelfs wel eens burenruzies in hun app ontstaan. Inwoners van de provincie Zuid-Holland blijken de kortste lontjes te hebben, want daar maakt 26,6% van de gebruikers wel eens een digitale burenruzie mee. Ook in Noord-Holland (25,6%), Drenthe (23,4%) en Zeeland (22,6%) wordt regelmatig ruzie gemaakt in de buurtapp.

Toch blijkt het gebruik van buurtapps nuttig. Eén op de drie Nederlandse buurtapp-gebruikers heeft wel eens meegemaakt dat een misdaad voorkomen of opgelost werd met behulp van de buurtapp (34,2%). De afname van inbraken in de periode van 2015 tot 2019 heeft mede te maken met gebruik van buurtpreventiegroepen. Met name in gemeenten waar een sterke afname van het aantal inbraken per 10.000 inwoners werd geregistreerd worden veel buurtpreventiegroepen gebruikt. In die gemeenten worden relatief twee keer zoveel buurtpreventiegroepen gebruikt als in andere gemeenten.