Afbeelding

Karssenberg

Over de precieze locatie van Karssenberg of Kerssenbargh is discussie mogelijk. Misschien waren er wel meer dan een Karssenberg. Volgens verschillende kaartenmakers uit de 17e eeuw was Karssenberg één van vier aaneengesloten kasteeltjes op de rechter Berkeloever. Maar veel later vinden we boerderij Karssenberg op de linkeroever als Zwiepseweg 142 aan de voet van de Lochemse berg.

Niet alleen is onzeker waar Karssenberg zich bevond, maar ook hoe het er uitzag. Er bestaat wel een tekening van Karssenbarg, gebaseerd op Frans Berkhuys, maar die wilde zijn fantasie nog wel eens de vrije loop laten. Rond 1500 is het huis Karssenberg, ook wel Oppendorp genoemd, eigendom van de familie van Keppel. Om onderscheid in de familie te maken voegt in 1549 Jurriana van Keppel 'van Karssenberg' achter haar naam, wellicht in de hoop dat het een belangrijk huis zou worden. Zij is getrouwd met ene Arent Sloet tot Tweenijenhuizen

Anders dan Langen, de Cloese en Diepenbroeck komt Karssenberg niet voor op de lijst van de 36 havezaten van het Kwartier van Zutphen. Wel heeft Wolter Sloet, burgemeester van Lochem, in 1640 geprobeerd om namens dit huis een verschrijving in de Ridderschap voor zijn zoon te bemachtigen, maar dit is niet gelukt. Immers de ridderschap in Zutphen meldde dat: 'hen uit niets gebleken was dat er ooit een eerdere eigenaar van de Karssenborch alias Oppendorp op basis van dit bezit tot de Ridderschap was toegelaten'. Het huis wordt daardoor minder belangrijk en verwaarloosd.

In de 19e eeuw is het hoofdhuis verdwenen en resteert nog een bouwhuis, behorende bij de Cloese, getuige: 'ter plaatse, waar zij gestaan heeft, ziet men thans eene bouwhoeve. De daartoe behoord hebbende gronden, worden thans in eigendom bezeten door den heer Hubert, woonachtig op de huize Cloese'.