Beheerstichting Kalenberg boos over ‘desinformatie’

BARCHEM – De Stichting Bosbegraafplaats Justine en Stichting Beheer Landgoed Kalenberg maken bezwaar tegen uitlatingen van de vereniging (in oprichting) Red de Kalenberg! Via een persbericht suggereerde de vereniging vorige week naar buiten dat de beheerstichting ‘technisch failliet’ zou zijn. “Deze constatering is klinkklare onzin en gebaseerd op onvoldoende kennis van financiële stukken”, zo luidt het oordeel.

Door Henri Bruntink

De bestreden zin uit het persbericht werd vorige week maandag ook uitgesproken bij de aanbieding van een petitie aan wethouder Bert Groot Wesseldijk, tijdens online meeting. ‘Deze informatie is onjuist en kan schade toebrengen aan de Stichting Beheer Landgoed de Kalenberg. Het is buitengewoon te betreuren dat niet alvorens het persbericht te verzenden contact is opgenomen met de stichting om de informatie te verifiëren. Regelmatig is vanuit de stichting aangeboden om overleg te hebben om de juiste informatie over te dragen’, zo is te lezen in een schriftelijke reactie van de stichting.

Gezond
Volgens het bestuur heeft de stichting heeft een zeer gezonde financiële positie en een behoorlijk eigen vermogen. ‘Het is geheel onfatsoenlijk en zelfs onrechtmatig om deze uitingen te doen. Sterker door deze onjuiste uitlatingen wordt de stichting direct schade aangedaan die verhaald zal worden op degenen die het bericht verspreid hebben’, zo laat het bestuur weten. De Stichting Beheer Landgoed Kalenberg beheerd zowel de natuur op en om de Kalenberg als de gebouwen van Landgoedhotel Woodbrookers, die worden verhuurd aan de exploitant. De Stichting Bosgegraafplaats Justine in een aparte entiteit, met een eigen begroting, exploitatie en balans. De inkomsten zullen na aftrek van kosten geheel gebruik worden voor het beheer en onderhoud van het 20 hectare grote landgoed. Deze inkomsten worden ondergebracht in een aparte stichting die middelen beschikbaar kan stellen voor het in stand houden van het landgoed.

Natuur
Ook andere claims van de vereniging Red de Kalenberg worden betwist. Zo ook de opmerking dat er natuur wordt opgeofferd ten behoeve van de begraafplaats. De letterlijke reactie luidt: ‘Dit is geheel niet het geval. In tegendeel. De bedoeling is juist dat tot in lengte van jaren er een kwalitatief mooi landgoed blijft. Houtopstanden worden niet verwijderd. Er is juist gekozen om niet het maximale aantal graven van 500 per hectare, dat op basis van provinciale regelgeving toelaatbaar is, toe te passen maar te kiezen voor 250 graven per hectare. Daardoor wordt de natuur niet aangetast.’

Verwezen wordt verder naar wetenschappelijke studies, van onder meer Alterra in Wageningen, en praktijkervaring bij andere natuurbegraafplaatsen: ‘Daarbij is vastgesteld dat de biodiversiteit niet wordt aangetast. Dat is ook de reden dat alle provincies natuurbegraven mogelijk maken.’

Steun
De stichting laat weten dat momenteel zijn er zeker 150 schriftelijke adhesie betuigingen van mensen die een bosbegraafplaats op de Kalenberg positief vinden. Daarnaast ongeveer 50 mensen die zodra het mogelijk is een graf willen kopen. En ten slotte: ‘Samenvattend: Alle partijen willen hetzelfde, we willen blijven wandelen (al dan niet met hond) in een mooi gebied. Daarover kan heel goed overleg gevoerd worden. We wachten een uitnodiging graag af.’

Reactie Red de Kalenberg
Dat er overleg moet komen lijkt in ieder geval een wederzijdse wens. Namens de vereniging Red de Kalenberg! reageert Dorien van der Horst door te zeggen ze open staat voor overleg. Verder laat ze weten wel te begrijpen dat de initiatiefnemers in hun wiek zijn geschoten door het verzet tegen hun plan. “Wij kiezen liever voor de positieve kant en overleg”, zo luidt de reactie. Over de financiële positie van de stichting zegt ze: “Onze constatering van een technisch faillissement was terecht op basis van de financiële gegevens die de stichting als ANBI had gepubliceerd. Nadat Red de Kalenberg! die constatering naar buiten had gebracht, heeft de stichting een financiële toelichting in positieve zin toegevoegd. Daarmee zou voor ons de constatering technisch failliet komen te vervallen.’’ ANBI staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. De ANBI-status maakt dat giften aan zo’n goed doel voor de schenker van de inkomstenbelasting kan worden afgetrokken.

Begrip
Begrip voor de situatie van de stichting is er wel: "We begrijpen dat de stichting een weg is ingeslagen om het onderhoud van het bos te kunnen bekostigen via de inkomsten uit een natuurbegraafplaats. Wij denken dat het mogelijk moet zijn om op andere manieren dat onderhoud veilig te stellen, zodat het bos volledig in tact kan blijven voor wandelaars en mountainbikes”, zo klinkt het.

Red de Kalenberg! heeft een aantal alternatieven nader uitgewerkt. Daarover meer in de volgende editie van deze krant.