Afbeelding

Joost Carlier

Sommige mensen worden al tijdens hun leven historisch. Zo iemand is Lochemer Joost Carlier, die altijd herinnerd zal worden als de grondlegger van het fenomeen 'popfestival' en als ontdekker van de Achterhoekse popgroep 'Normaal'. Logisch dat hij sinds kort verder door het leven mag met een koninklijke onderscheiding.

Het begon op Hemelvaartsdag in het roemruchte jaar 1968. De eerste Popmeeting in het Openluchttheater van Lochem, in plaats van het traditionele dauwtrappen. Joost en zijn helpers deden alles zelf. Posters vormgeven, drukken, podia en geluidstorens bouwen van hout en bouwmateriaal. Ze knoopten versterkers en boxen aan elkaar zodat er iets ontstond dat op een geluidsinstallatie leek. Maar het was een groot succes. Het weer was goed, De sfeer van Flower Power hing al in de lucht, nog vóór Woodstock en Kralingen.

Tussen 1968 en 1986 groeide het Lochems Popfestival uit zijn voegen en Carlier organiseerde daarnaast zeker 60 grote popconcerten met alle groten der aarde, zoals The Rolling Stones, Pink Floyd en David Bowie. In plaats van Het Lochem Festival zette hij vervolgens een nieuw festival in de polder op onder de naam Lowlands. Een driedaags totaal festival wat al snel naar de 70.000 bezoekers groeide.

Joost Carlier leerde al doende steeds meer over hoe je een evenement moet organiseren. Hoe je snel en degelijk een podium opzet, hoe je de catering moet regelen zonder te grote financiële risico's, hoe de medewerkers kunnen communiceren, kortom alles wat - naast de muzikale inhoud - een festival tot een succes maakt. In plaats van het gebrekkige sanitair tijdens de eerste Popmeeting in het Openluchttheater ontwikkelde hij een mobiel urinoir dat inmiddels over de hele wereld bij evenementen te vinden is. En in Lochem is een hele bedrijfstak ontstaan van podiumbouwers, facilitaire ondersteuners, verhuurders en evenementen-organisatoren. Niet allemaal met Joost Carlier als initiator, maar wel als inspirator.