Kees Damhuis. Foto: eigen foto
Kees Damhuis. Foto: eigen foto

Een niet-pluis gevoel, en dan?

LOCHEM - Het gevoel dat een situatie niet pluis is. Je krijgt een vervelend gevoel bij wat je hebt gezien of gehoord. Dat overkomt veel vrijwilligers wel eens. Maar hoe ga je daar dan mee om? Hoe pak je dat aan? Binnen de gemeente Lochem kunnen sinds een jaar alle vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers voor advies terecht bij Kees Damhuis van Stichting Welzijn Lochem, de aandachtfunctionaris huiselijk geweld voor vrijwilligersorganisaties.

Door Wendy Goodin

De functie van Kees is ontstaan vanuit de wens van de gemeente om het huiselijk geweld en mishandeling binnen de gemeente Lochem zo vroeg mogelijk te signaleren en te stoppen. Kees: "Dan zijn juist vrijwilligers erg belangrijk, zij zien en horen veel, vooral omdat ze ongedwongen contact hebben. Juist daarom is het belangrijk dat zij zorgsignalen leren herkennen en weten wat ze hier mee kunnen." Kees werkt nauw samen met de aandachtfunctionarissen vanuit ’t Baken.

Herkennen vrijwilligers signalen van huiselijk geweld dan niet? "Jawel", aldus Kees. "Alleen voelt dat vaak als een ‘niet-pluis gevoel’ en is het vaak lastig om hier woorden aan te geven, laat staan dit met iemand te bespreken. Vervolgens speelt mee dat vrijwilligers verschillende redenen voelen om niets te doen met de signalen. Zoals: ‘wie ben ik om hier iets van te vinden’, ‘dat wordt vast wel opgepakt binnen school’ en ‘ik wil de band met de ouders niet op het spel zetten.’ Dit zijn vaak gehoorde en ook hele logische redenen."

'Vrijwilligers

erg belangrijk,

zij zien en

horen veel,

vooral

omdat ze

ongedwongen

contact

hebben'

Kees gaat in gesprek met vrijwilligersorganisaties, om te beginnen de sportverenigingen. Kees: “ik ben gestart bij de vertrouwenspersonen. Vorig jaar heb ik bij een bijeenkomst voorlichting gegeven over wat ik doe en ga doen. Vervolgens zijn er voorlichtingen ontwikkeld, speciaal gericht op vrijwilligers. Die ga ik nu, eerst online, geven.’ Kees merkt dat het thema veel met mensen doet: “soms zijn mensen ervaringsdeskundig. Andere mensen worden zich voor het eerst bewust van signalen en hun, vaak onbewuste, reacties daarop.”

Naast het geven van voorlichting is Kees ook beschikbaar voor overleg op een moment dat mensen signalen niet kunnen plaatsen of niet weten wat ze er mee moeten doen. Kees: “ik coach mensen dan door mee te kijken en om het gevoel te duiden. Dan kan het zijn dat zorgen worden weggenomen. Het kan ook zijn dat zorgsignalen juist duidelijker worden. Ik kijk dan vervolgens mee hoe ze daar mee om kunnen gaan.” Met name het bespreken van zorgen is lastig merkt Kees. “De vragen die je eigenlijk niet durft te stellen zijn juist belangrijk. Ik kan tips en trics geven hoe hier mee om te gaan. Dit is recentelijk ook zo gebeurd en dat heeft diegene geholpen om een volgende stap te nemen. In dit geval: in gesprek gaan. Achteraf bleek dat het niet zo moeilijk was als diegene had gedacht. De problematiek is vervolgens niet meteen verholpen maar er is iets wel in gang gezet.”

Wil jij contact met Kees voor vragen of meer informatie? Mail dan naar huiselijkgeweld@welzijnlochem.nl of bel naar SWL: 0573-297000. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van jezelf of van anderen kun je ook terecht bij het 't Baken via 0573-289290 of bij het landelijk meldpunt Veilig Thuis via 0800-2000 (gratis). In geval van acute nood bel je met 112.