Robert Bosch (28) is door GB voorgedragen als nieuwe wethouder voor de gemeente Lochem. Foto: Arjen Dieperink
Robert Bosch (28) is door GB voorgedragen als nieuwe wethouder voor de gemeente Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Nieuwe wethouder Robert Bosch (28) treedt aan voor
Gemeentebelangen Lochem

LOCHEM - Als het aan Gemeentebelangen ligt krijgt Lochem een jonge wethouder als opvolger van Bert Groot Wesseldijk. De partij heeft de 28-jarige Robert Bosch uit Twello voorgedragen. Hij treedt aan per 1 april, nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de benoeming.

Door Henri Bruntink

Bosch overbrugt in ieder geval het jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het ligt voor de hand dat hij, bij wederzijdse tevredenheid, ook het 'uithangbord' voor GB wordt in de aanloop naar die verkiezingen. Zowel de partij als Bosch willen daar echter nog niet op vooruitlopen.

Bestuurskunde
Robert Bosch is nu drie jaar fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de gemeente Voorst. GB is daar sinds de laatste verkiezingen de grootste fractie in de raad. Ook in Lochem is GB de grootste fractie met zes zetels. Bosch trad al in 2014 aan als raadslid. Hij heeft een hbo-opleiding bestuurskunde afgerond en is bijna klaar met zijn Master bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Tijdens zijn studie heeft hij ambtelijke functies vervuld bij de gemeentelijke organisaties, zoals bij de griffie en als onderzoeker.

Over de stap zegt hij zelf: "Na zeven jaar raadslidmaatschap was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Wethouder worden is dan een mooie stap. En als zo'n gelegenheid zich dan voor doet dan moet je die pakken. Dat zijn once-in-a-lifetime-kansen."

'Na zeven

jaar raadslid-

maatschap

was ik wel toe

aan een

nieuwe

uitdaging'


Portefeuille
Het is de bedoeling dat hij de portefeuille van zijn voorganger een-op-een overneemt, al heeft de rest van het college daar ook nog wat over te zeggen. Een eerste kennismakingsgesprek is er overigens al geweest. De portefeuille van Bert Groot Wesseldijk komt grotendeels overeen met de zaken waarmee Bosch zich in Voorst bezighield, waaronder financiën en ruimtelijke ordening en wonen.

Hij ziet niet op tegen de zwaarte van de portefeuille. "Door mijn opleiding, mijn ervaring als raadslid en fractievoorzitten én door het werk op een griffie ken ik het klappen van de zweep wel. Begrotingen en cijfers hebben ook niet heel veel geheimen meer voor mij. Ik weet hoe het werkt, dus ik zie het met vertrouwen tegemoet", zo klinkt het.

Marja Eggink, fractievoorzitter Gemeentebelangen Lochem: “Wij denken in Robert een jong, ambitieus, leergierig, gedreven en politiek bewuste bestuurder te hebben gevonden. Met gevoel voor humor waar het kan en serieus als het nodig is. In de regio staat hij bekend om zijn gedrevenheid en de kunst om iedereen om zich heen scherp te houden.” Naast al die passende kwalificatie speelde ook een rol dat Bosch per direct beschikbaar is en niet de zekerheid van een vaste baan hoeft op te geven voor een avontuur dat mogelijk slechts een jaar duurt.

Zelfde regio
Robert Bosch kent al de nodige raadsleden uit de gemeente Lochem. Raadsleden komen elkaar regelmatig tegen omdat zowel Voorst als Lochem tot de Cleantech Regio behoren. Bosch: “De gemeente Lochem is een prachtige gemeente en lijkt erg op de voor mij vertrouwde gemeente Voorst. Binnen de regio zal ik de lokale belangen voor Lochem net zo standvastig zal verdedigen als ik dat voor Voorst nu doe." Hij sprak ook al met zijn toekomstige collega's in het college van B&W en ook daar hield hij een goed gevoel aan over.

Bosch zegt verknocht te zijn aan het openbaar bestuur. Dat kreeg hij overigens niet met de paplepel ingegoten. Toen hij al op jonge leeftijd geen uitzending van Pauw & Witteman voorbij liet gaan vroegen zijn ouders hem wel eens of het niet werd om naar bed te gaan. "Mijn ouders hadden niet veel met politiek. Ik wel een broer die ook geïnteresseerd is en waarmee dingen kon en kan bespreken."

Kandidaten
GB Lochem sprak in totaal met zeven kandidaten, waarvan sommigen zichzelf meldden en anderen werden gepolst. Volgens Marja Eggink was relatief snel duidelijk dat Robert Bosch het moest worden, door de mix van kennis en ervaring, door de persoon en de al genoemde beschikbaarheid.

Hoe het rond de benoeming van de nieuwe man moet, is nog niet helemaal duidelijk. De gemeenteraad vergadert al maanden uitsluitend online maar een benoeming vereist de lijfelijke aanwezigheid van de raadsleden. Marja Eggink zegt: "Er zijn andere gemeenten waar dit speelde, dus daar gaan we eens navragen. Misschien wordt het een soort 'drive-thru' waarbij de raadsleden hun stembriefje vanuit de auto bij het gemeentehuis komen inleveren.

'Stemstraat'
De spoedwet die vorig jaar in elkaar werd getimmerd om de digitale besluitvorming voor gemeenteraden mogelijk te maken zegt niets over stemmingen over personen. Een optie, die onlangs in Zwolle werd toegepast, is inderdaad een 'stemstraat' bij het gemeentehuis. In dat geval loggen de raadsleden thuis in zodat duidelijk is dat het vereiste minimumaantal aanwezig is. Dan kunnen ze tijdens een schorsing per auto of fiets door de stemstraat. Daarna snel naar huis om de uitslag te vernemen en de benoemde wethouder feliciteren. Dan moet er geen raadslid autopech krijgen of in een sloot rijden.