Natuurbegraven Barchem: 'Een constructief gesprek'

BARCHEM - De initiatiefnemers en tegenstanders van de beoogde bosbegraafplaats op de Kalenberg in Barchem hebben afgelopen zaterdag voor het eerst met elkaar gesproken. Dit gesprek vond plaats op initiatief van de Vereniging Contact Barchem, dat spreekt van 'een constructief gesprek'. Beide partijen lijken bereid om alternatieven te zoeken voor de financiering van het bosbeheer.

Door Henri Bruntink

Vereniging Contact Barchem deed via een persbericht verslag van het gesprek. Hierin is letterlijk te lezen: 'Alle betrokkenen onderschrijven het belang van een kwalitatief hoogwaardig, veilig en goed beheerd bos op de Kalenberg. Ook onderschrijft iedereen dat daar een prijskaartje aan hangt. Een landgoed vraagt jaarlijks onderhoud en beheer. De vraag is vervolgens: hoe betaal je dat?'

Alternatieven
De Stichting Beheer Landgoed Kalenberg beantwoordt deze vraag vooralsnog met de realisatie van een bosbegraafplaats. Dat brengt voldoende geld in het laatje voor enkele decennia bosbeheer. Tijdens het gesprek met de actiegroep Red de Kalenberg kwam naar voren dat de initiatiefnemers open staan voor alternatieven en de dialoog. De eerste suggesties voor alternatieven passeerden al de revue.

De vertegenwoordigers van Red de Kalenberg gaan met hun achterban op zoek naar andere inkomstenbronnen voor het landgoed, zoals subsidies, donaties en de extra inzet van vrijwilligers. Omdat op voorhand niet duidelijk of er ook daadwerkelijk voldoende alternatieve geldbronnen worden aangeboord, gaat de Stichting Beheer Landgoed Kalenberg wel door met de lopende vergunningsprocedure. De aanvraag is in behandeling bij de gemeente Lochem.

Nader onderzoek
Voorlopig blijft de tegenstelling dus bestaan. De beheerstichting ziet nog geen alternatieven voor de natuurbegraafplaats en tegenstanders blijven zich daartegen verzetten. "Nader onderzoek en overleg leidt hopelijk tot een verdere uitwerking en concrete afspraken", aldus Vereniging Contact. De bemiddelaars van de vereniging zijn blij met het verloop van het gesprek en bieden zich aan om te helpen met de verdere uitwerking.