V.l.n.r. Duncan, Bjay, Maikel, Sophie en Noëlle willen geen hondenpoep in het groen. Foto: Arjen Dieperink

V.l.n.r. Duncan, Bjay, Maikel, Sophie en Noëlle willen geen hondenpoep in het groen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

'Stopt u ook voor rood licht? Poep opruimen is ook een plicht!'

Kinderen doen oproep aan honden- eigenaren

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Eind vorig jaar berichtte de Berkelbode over de pilot Buurgroen in de Gravenbuurt. Enthousiast namen de buurtbewoners hun perken in de straat onder handen. Maar hondenbezitters gooien roet in het eten. Daarom komen de kinderen in actie.

Duncan, Bjay, Maikel, Sophie en Noƫlle willen geen hondenpoep in de perken. Ze hebben zelfs tekeningen opgehangen met de kreet 'Stopt u ook voor rood licht? Poep opruimen is ook een plicht!'

Opbouwwerker Seher Boya wil er wel het een en ander over kwijt. "Het idee Buurgroen is ontstaan naar aanleiding van een wijkschouw die werd georganiseerd met de buurtbewoners van de Gravenbuurt, gemeente Lochem, Viverion, Circulus Berkel en Stichting Welzijn Lochem. De voorbereiding van deze pilot vond eerder plaats, maar door de coronacrisis moest de uitvoering worden uitgesteld."

"De bewoners hebben in het voortraject hun wensen en voorkeuren aangegeven qua beplanting, om samen met de buurt een nog mooiere en groenere straat te maken. Momenteel worden de perkjes onderhouden door de enthousiaste bewoners.Zij houden het netjes bij in de hoop dat de Charlotte de Bourbonlaan in de toekomst als voorbeeldstraat kan dienen, voor een mooiere, gezelligere en vooral groenere buurt. Het onderhoudsseizoen komt er weer aan, maar helaas worden de nieuw ingeplante gemeentegroenperkjes meer gebruikt als hondenuitlaatplaats", aldus Boya.

Dat het perkje waar de vijf kinderen voor fotograaf van de Berkelbode poseren wordt gebruikt als uitlaatplaats is goed te zien. Met de actie van de kinderen die hun tekeningen met de kreet bij het groen hebben neergehangen, hopen de buurtbewoners de hondeneigenaren ervan bewust te maken dat het voor niemand een pretje is om hondenpoep te zien.

Het zorgt voor een negatieve spiraal, zegt Seher Boya. "Doordat de situatie momenteel verergert neemt de animo om het groen te onderhouden in de buurt ook steeds meer af. Niet heel gek, want op deze manier is het voor niemand leuk."