Duurzame energie hoort bij Exel en omstreken

Duurzame energie hoort bij Exel en omstreken

In de Berkelbode van 10 maart kwam de Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO) aan het woord over windmolens en grote zonneparken. Op dezelfde pagina stond een artikel over de samenwerking tussen Lochem Energie en de Larense Broek over een Buurt Energie Strategie. Ik sloeg die pagina op nadat ik net uit een bijeenkomst van de Buurt Energie Strategie was weggestapt. Als inwoner van het gebied, al heel wat jaren actief op het gebied van energie en klimaat, wilde ik wel meedenken over onze energietoekomst. Maar tijdens de eerste sessie van deze groep werd ik geconfronteerd met het aloude plaatje van tientallen windturbines in de Larense broek én het uitgangspunt dat het gebied alleen voor zichzelf energie-neutraal wil worden. Ook bij mijn eigen BEO kom ik dergelijke standpunten tegen, fulminerend tegen grootschalige opwekking van duurzame energie en de afspraken in het landelijk klimaatakkoord.

Fake news
Die tientallen windturbines in de Larense Broek of bij de Hooislagen, zoals mijn buurman Vincent de Goeij in een foto voor de Berkelbode ‘shopte’, zullen er zeer waarschijnlijk niet komen. Het schrikbeeld wordt gebruikt om buurtbewoners in beweging te brengen tegen de ellende van duurzame energie die op hen af lijkt te komen. Er is, in gemeentelijke of regionale planning, geen voorkeurslocatie genoemd. Er zijn geen ruimtelijke overwegingen of technische onderzoeken die op die plekken en op die schaal de ontwikkeling van windenergie suggereren.
Tegelijk hebben we haast bij het verduurzamen van onze energievoorziening. Het KNMI kwam niet voor niets met de - voor hun ongebruikelijke –-waarschuwing dat we plankgas moeten geven in het verduurzamen van onze energievoorziening en dat de jaren voor 2030 hierin cruciaal zijn. Het is geen klein bier, die klimaatcrisis. En eenmaal grenzen van klimaatverandering gepasseerd krijgen we te maken met onomkeerbare effecten. De energievoorziening zal snel over moeten op betrouwbare, betaalbare en duurzame bronnen. Windturbines en grotere zonnevelden, liefst gecombineerd, zijn daarvoor belangrijk en noodzakelijk. Waar ze komen is dan nog de vraag.

Zelfvoorzienend
Zowel de groepen actief in de Buurt Energie Strategie als mijn eigen BEO kijken vooral naar hun eigen energievoorziening. “Volgens BEO is Exel en omstreken nu al bijna energieneutraal. Er wordt al veel zonne-energie opgewekt”. Ook in de Larense Broek gaan ze eerst kijken naar hun ‘eigen’ energievoorziening. Misschien dat het dorp Laren er nog iets van kan profiteren. Vanuit welke gedachte denken deze buurtschappen dat ze door zelf energie-neutraal te zijn wel genoeg aan duurzame energie doen? Vinden ze dat het stadje Lochem, het dorp Laren, maar ook de grotere steden in onze regio het maar zelf moeten uitzoeken? Denken ze dat we op een eiland leven en dorp en stad hun eigen energievoorziening moeten regelen? Wethouder Henk van Zeijts zegt dan ook terecht dat die argumenten en plannen geen vrijwaring zijn voor externe plannen.

Wind op zee en zon op dak
Mijn BEO beweert dat wind op zee of zon op dak een echt alternatief is voor de grote turbines of zonneparken. Ik nodig mijn buurtbewoners van harte uit om eens naar Klimaatwijzer.nu te gaan en alle mogelijkheden op een rij te zetten. Op die site van onverdachte bron worden alle plannen en technieken toegankelijk gemaakt en kan je ahw de ‘schuifjes’ voor wind op zee en zon op dak open zetten. Je ziet dan wat de CO2-opbrengst is en welke kosten daarmee gepaard gaan.
Wat dán duidelijk wordt is dat we in antwoord op de klimaatcrisis zowel versnelling van wind op zee, zon op dak áls grootschalige wind en zon op land nodig hebben. Het is een illusie - met onze enorm energiegebruik - dat je in tien jaar een andere keuze hebt. En dan hoor ik op de achtergrond, ook gisteren tijdens de bijeenkomst van de Buurt Energie Strategie, nog ergens iets over kernenergie mompelen. Probeer het maar op de Klimaatwijzer… voor 2030 sla je daarmee geen deuk in een pakje boter en de claims voor daarna zijn op z’n minst dubieus.
Ja… dat kan betekenen dat we een aantal windturbines en daaraan gekoppelde zonneparken in Lochem moeten accepteren. Natuurlijk in lokaal eigendom. En ja… dat gaat ten koste van ons landschap en zal hinder geven. Zo wandelend in het landgoed Ampsen, met op de achtergrond helder de geluiden van het verkeer op de Rengersweg, weet ik alleen zeker dat het die geluidshinder niet zal overtreffen, dat slagschaduw beperkt wordt door de turbines uit te zetten op cruciale momenten en dat de hinderlijke verlichting op de molens (vanwege luchtvaart) eindelijk uit mag. Zaken die overigens niet in verhouding staat tot de ellende van de klimaatcrisis. Of ontkent mijn BEO die nu ook?


Thijs de la Court
inwoner van Exel