Tanja Pompe en Jan Brokötter roepen bedrijven en particulieren op om gebruikte computers en laptops te doneren. Foto: Arjen Dieperink

Tanja Pompe en Jan Brokötter roepen bedrijven en particulieren op om gebruikte computers en laptops te doneren. Foto: Arjen Dieperink

Computerbank helpt minderbedeelden voort

LOCHEM - In het Stadshuus aan de Markt 3 is de computerbank gevestigd. Het maakt deel uit van het Repair Club Lochem. Vrijwilligers zorgen dat oude software en andere data verwijderd wordt en nieuwe software geïnstalleerd wordt. Tijd om digitaal te gaan.

Door Arjen Dieperink

Aan tafel zitten Tanja Pompe en Jan Brockötter. Tanja Pompe is geen onbekende in Lochem, zij is in vele lagen in de gemeente actief, onder andere als coördinator Lochemse Uitdaging en van de Beursvloer. Tanja Pompe spant zich ook in voor de computerbank. Niet dat zij alles van de digitale wereld weet maar om contacten te leggen met bedrijven, instellingen en particulieren die hun pc, laptop, printers enzovoort van de hand willen doen en ze via de computerbank een tweede leven kunnen geven.
Voor de kennis over computers en alles wat er mee van doen heeft, zit de zesenzestigjarige Jan Brockötter aan tafel. In zijn werkzame leven was jeugdhulpverlener. Door zijn werk kwam hij in aanraking met het tekstverwerkingspakket WordPerfect, zijn eerste kennismaking met software dat later zou uitgroeien in zijn nieuwe baan als automatiseringsdeskundige bij de GGD Ede. Jan steekt van wal: "Toen ik tweeënhalf jaar geleden met mijn werkt stopte, was mijn plan om één jaar niets te doen. Ik las in het Contact Zutphen - Warnsveld (ook een uitgave van Achthoek Nieuws, red.) dat er een vacature was bij de computerbank in Lochem. De doelstellingen van de computerbank spraken mij wel aan en zo begon het balletje te rollen."

Ondertussen schuift Tanja Pompe aan en neemt het woord: "De computers, laptops en aanverwante zaken zoals muizen, beeldschermen die wij geschonken krijgen worden door de computerbank helemaal digitaal schoongeveegd. De opgeknapte computers met nieuwe software verstrekken wij dan aan personen, gezinnen die zich geen computer kunnen veroorloven. Dit gaat wel met tussenkomst van Het Plein. Wij controleren dit niet."
Jan knikt instemmend: "Kijk, die computers waar Tanja over heeft, krijgen wij binnen. Wij maken de harde schijf volledig schoon, daarvoor gebruiken wij een speciaal programma. Wij noemen dit wipen. Dat doen wij wel vijf keer per harde schijf. Je vult alles op de harde schijf aan met niets zeggende nullen en eentjes. Het bedrijf, maar het kunnen ook particulieren zijn, die de computer(s) aan ons hebben aangeboden ontvangen een een schoonmaakcertificaat waarbij wij garant staan dat er geen enkele informatie meer op de schijf staat, die per ongeluk in andere handen kan komen. Dit is zeer belangrijk ten aanzien van de privacy. "Veel bedrijven hebben inmiddels de weg naar de computerbank gevonden en met regelmaat is er gedoneerd, onder andere door Gelre Ziekenhuizen en gemeente Lochem. "Wij hebben ook contacten in Zutphen, over en weer helpen wij elkaar met spullen. Heeft de een iets over en de ander te kort dan wordt het gebracht. Toch kunnen wij nog veel gebruiken. Je staat versteld hoeveel gezinnen en schoolgaande kinderen geen computer ter beschikking hebben. Geen computer hebben is in deze tijd waar haast alles digitaal gaat, denk aan het contact met de overheid of verzekeringsinstanties, toch ondenkbaar", verzucht Pompe.
Brockötter verwacht na de coronacrisis een grotere vraag bij de computerbank. "Als de ontslaggolf komt, dan merk je pas dat veel werknemers de computer op hun werk gebruikten om zaken met de overheid te regelen. Zelf een computer kopen zit er in verband met het inkomen er niet in. Hierop dienen wij in te spelen."

Mochten er bedrijven of particulieren hun computer of laptop willen doneren dan kan men contact opnemen met Tanja Pompe (telefonisch) of met de computerbank. Meer info via computerbank@repariclublochem.nl of www.repariclublochem.nl/computerbank. Bellen kan ook op 06-44044812.