Henk Groot Hulze: "ik vind het goed om te stoppen en kan mij thuis wel vermaken". Foto: Arjen Dieperink

Henk Groot Hulze: "ik vind het goed om te stoppen en kan mij thuis wel vermaken". Foto: Arjen Dieperink

Bode van
gemeente
Gorssel en
Lochem na 37 jaar met
pensioen

LOCHEM - Het nest waar Henk Groot Hulze uit kwam stond de toenmalige burgemeester van Gorssel kennelijk wel aan. Want pas nu, 37 jaar later, komt er een eind aan Henks loopbaan als bode van eerst de gemeente Gorssel en na de samenvoeging in 2005 de gemeente Lochem. Vandaag, woensdag 17 maart, trekt hij voorgoed de deur achter zich dicht. Zijn toegangspas en de sleutels van het gemeentehuis mag hij op zijn bureau laten liggen.

Door Arjen Dieperink

Als je Henk Groot Hulze vraagt welke burgemeesters hij in de loop der jaren heeft meegemaakt dan somt hij ze zonder nadenken op. Van Notten, Meerburg, Spekreijse en Van 't Erve. Maar ook de eerste ontmoeting met een burgemeester van Gorssel kan Henk zich nog goed herinneren. "Ik was een jaar of twaalf en had het eerste kievitsei gevonden. Mijn vader haalde mij op van school en samen gingen wij naar burgemeester Thate. Dat was wat in die tijd heel wat als je bij de burgemeester mocht komen. Wat ik kreeg weet ik niet meer, wel wat mijn vader ontving: een dikke sigaar."

Kapeldijk
Henk groeide op aan de Kapeldijk in Harfsen. Na acht jaar als timmerman in de bouw te hebben gewerkt raakte hij in de jaren tachtig zijn baan kwijt. "De werkloosheid was toen hoog in ons land. Ik werkte als timmerman bij Pelgrum. Maar ja, er was geen werk meer. Toch ben ik niet lang thuis geweest. Ik kon aan het werk als sneeuwruimer." Tot hem de vacature van gemeentebode onder ogen kwam. Henk solliciteerde. "Het sollicitatiegesprek vond plaats in het gemeentehuis van Gorssel, waarna Henk te horen kreeg dat hij was aangenomen. Na het gesprek fietste hij naar zijn broer om even bij te praten zoals hij dat zei. Achteraf hoorde hij dat de burgemeester en wethouder en ook de gemeentesecretaris kort na het gesprek naar zijn huis aan de Kapeldijk 11 waren gegaan "Had ik dat geweten dan was ik wel naar mijn vrouw gegaan. Ik kreeg het idee dat ze wilden kijken uit welk nest ik kwam." Het 'nest' zal wel goedgekeurd zijn anders was Groot Hulze nooit zo lang bode geweest.
Woonde Henk in het begin van zijn werkzame leven naast zijn ouderlijk huis, later werd hij grensganger en was hij negen jaar woonachtig in Duitsland. De laatste acht jaar woont hij in Borculo.

Extra werk
De samenvoeging van de gemeenten Gorssel en Lochem bezorgde Henk en zijn collega's heel wat extra werk. "Wij pendelden regelmatig tussen de gemeentehuizen en de technische dienst. Dat alles nu in één gemeentehuis is ondergebracht maakt het werk wel efficiënter." De werkzaamheden zijn in de loop van al die jaren wel veranderd. Henk Groot Hulze memoreert het vele kopieerwerk dat men indertijd had. "Tegenwoordig gaat alles met e-mail." Behalve Henk zijn er nu nog vier bodes: Appie Langeler, Jacqueline Smaling, Ingrid Groot Koerkamp en Charahzad Elhadouchi. Voor Henks functie stond geruime tijd een vacature open, maar wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend. Henk vindt het niet erg om te stoppen. "Het is een leuke tijd geweest, maar ik kan mij thuis wel vermaken. Er is genoeg te doen en mijn technische kant kan ik goed gebruiken. Het is alleen wel jammer dat het afscheid nemen op een gepaste wijze moet in deze bijzondere tijd."

Vandaag is het klaar, ook al scheiden enkele verlofweken Henk nog van zijn daadwerkelijk pensioendatum. Het aantal burgemeesters waar Henk Groot Hulze gemeentebode voor was, blijft steken op vier.