Aylin Gumus: "Er zijn mensen bij die niet kunnen rondkomen met hun inkomen". Foto: Arjen Dieperink

Aylin Gumus: "Er zijn mensen bij die niet kunnen rondkomen met hun inkomen". Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Week van het geld

LOCHEM - De week van 22 tot en met 26 maart is uitgeroepen tot de 'Week van het geld'. De slogan van de campagne luidt: 'Goed omgaan met geld is goud waard'. Tijd om bij het Budget Adviescentrum, B€L, aan de bel te trekken.

Door Arjen Dieperink

Zij had tijdens de week van het geld wel het een en ander in gedachte om aandacht voor de week van het geld te vragen. Door de coronamaatregelen kan het allemaal niet doorgaan, behalve dit interview. Aylin Gumus is medewerker van het budgetadviescentrum, samen met Anja Rouwenhorst (Projectleider budgetadviescentrum) maakt ze deel uit van het B€L-team.

Ondertussen pakt Aylin Gumus haar laptop erbij. "Even kijken, ja. Gemiddeld krijgen wij als B€L één cliënt per week binnen met uiteenlopende vragen. Er zijn vragen over toeslagen, belastingen, betalingsachterstand van onder andere huur, schulden noem zo maar op."

Dat het leven voor veel cliënten die bij B€L aankloppen niet altijd gemakkelijk is, is Gumus wel duidelijk." Er zijn mensen bij die niet kunnen rondkomen met hun inkomen en wel recht op toeslagen hebben en dit gewoon weg niet weten. Zo'n persoon helpen wij. Iedereen krijgt een kort intakegesprek. Wij vertellen onze werkwijze en wat men van ons kan verwachten en over de ondersteuning die wij bieden. Ook gaan wij bij schulden in gesprek met de schuldeisers om een betalingsregeling zien te realiseren. Meestal gaat men wel mee, daar men als schuldeiser iets van het verschuldigd bedrag nog terug kan krijgen."

De grenzen van B€L kent Aylin Gumus ook wel. "Wij proberen iemand binnen drie jaar financieel zelfredzaam te krijgen. Bij problematische schulden kan de Stadsbank Oost Nederland de beste partner voor de cliënt zijn." De Stadsbank Oost Nederland is er voor de inwoners van tweeëntwintig gemeenten in Twente en de Achterhoek. Ook gemeente Lochem is bij deze bank aangesloten. "Mocht de keuze voor de Stadbank het beste voor onze cliënt zijn dan zorgen wij ervoor dat het dossier en de cliënt keurig worden overgedragen", laat Gumus weten.

Om alles in goede banen te leiden zijn er zo'n dertig vrijwilligers bij B€L, deze zijn allen intern voor het werk opgeleid. Discretie en geheimhouding staan voor Anja Rouwenhorst, Aylin Gumus en de vrijwilligers hoog in het vaandel.

Afspraken maken met B€L kan via tel. 0573-297000 of via de website.


budgetadviescentrum@welzijnlochem.nl