Monique Brokken en  Karina van Dijk  bij hun vogelhuisjes. Foto: Arjen Dieperink

Monique Brokken en  Karina van Dijk  bij hun vogelhuisjes. Foto: Arjen Dieperink

Win-winsituatie met vogelhuisjes

Bestrijding eiken- processie- rups en bijdrage aan KWF

Door Arjen Dieperink

HARFSEN - Het begon allemaal met het idee om de eikenprocessierups op natuurlijke manier te laten bestrijden. Door vogels dus, die daar alle tijd voor hebben omdat voor hun huisvesting is gezorgd. Maar uiteindelijk wordt er ook kanker mee bestreden, want een deel van de aanschafprijs van de vogelhuisjes gaat als donatie naar het Koningin Wilhelmina Fonds. En zo leidde het eerste idee uiteindelijk tot een win-winsituatie.

Aan de Broekstraat 4 wordt meteen duidelijk dat hier wordt gewerkt aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Keurig opgestapeld in kisten zijn de vogelhuisjes tentoongesteld. We zijn welkom in de werkplaats van Monique Brokken. "In voorgaande jaren hadden wij veel last van de processierups. Ik kwam toen op het idee om vogelhuisjes te maken en op te hangen. De vogels zouden dan de rups kunnen bestrijden", vertelt Monique.
"Maar ik ken helaas ook veel mensen die met kanker te maken hebben gehad en daardoor kreeg ik het idee voor een win-winsituatie. Door de verkoop van de vogelhuisjes bestrijd je de processierups én kunnen we het KWF blij maken met een deel van de opbrengst."

Mallen
Vorig jaar maakte Monique zo'n veertig vogelhuisjes. Dit jaar staat zij er niet meer alleen voor. Monique is nu samen met Karina van Dijk aan de slag. Beide dames hebben, zoals zij het zelf noemen, een creatief verleden. "Kijk hier zie je de mallen. Het hout komt van de mobiele houtzagerij uit Laren. Alles zoveel mogelijk lokaal", zegt Monique. Op de vraag hoeveel tijd met maken van een zo'n huisje kost kijken de dames elkaar even aan. "Dat hangt een beetje van de bestellingen af. Met de mallen maken wij eerst alle onderdelen zo veel mogelijk op maat. Als dat klaar is timmeren wij de vogelkastjes in elkaar. Dus zou je de tijd van het zaagwerk moeten verdelen over het aantal kastjes. Dus dat is wat moeilijk te zeggen", aldus Karina.

Op de werkbank ligt de accuboormachine klaar. Enkele vogelhuisjes wachten nog op afwerking. "Op dit moment hebben wij twintig huisjes gemaakt en wij gaan er nog zeker dertig bijmaken", glimlacht Monique. De dames denken nu nog zo'n drie weken door te gaan met hun productie. Daarna heeft het geen zin meer, zeggen ze, omdat de vogels dan hun nesten klaarhebben.

De vogelhuisjes kosten 9,50 euro per stuk waarvan 1,50 euro wordt gedoneerd aan het Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding. Telefonisch bestellen bij Monique Brokken is ook mogelijk, onder tel. 06-22647358.