Start vaccinaties door Lochemse huisartsen afgeblazen

LOCHEM - De Lochemse huisartsen stonden klaar om deze week te beginnen met het vaccineren van een aantal speciale doelgroepen. Maar omdat het gebruik van het AstraZeneca vaccin tijdelijk is opgeschort, kan dit nog niet van start gaan. De mensen die al een uitnodiging hadden krijgen een nieuwe als het vaccinatieprogramma wordt hervat.

Door Henri Bruntink

De Huisartsenpraktijk Roelofsen & Peterse aan de Zwiepseweg zou afgelopen maandag al beginnen met het vaccineren, in hun eigen praktijk. En vrijdag zouden de drie huisartsen van Het Oude Postkantoor en dokter Mathijs Roijé - die recent Jeroen van Huijstee opvolgde - beginnen in de Jan Wissinkhal van tafeltennisvereniging De Toekomst aan de Runmolenlaan.

Nieuwe uitnodiging
De uitnodigingen zijn eind vorige week al verstuurd. Maar sinds maandag krijgen de betrokkenen bericht dat het niet door kan gaan. De mensen waarom het gaat hoeven zelf geen actie te ondernemen. Ze krijgen vanzelf een nieuwe uitnodiging als het vaccineren weer wordt hervat.

Naar aanleiding van meldingen trombose (bloedstolling) en een afname van het aantal bloedplaatjes zijn de vaccinaties met AstraZeneca uit voorzorg stopgezet. Onderzocht wordt of er een relatie is tussen de gemelde gevallen en het vaccin. Vooralsnog zijn daar geen concrete aanwijzingen voor. Het onderzoek richt zich op de vraag of de trombosegevallen zijn opgetreden 'na vaccinatie' of 'door vaccinatie'. Het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) hoopt binnen twee weken uitsluitsel te kunnen geven.

Doelgroepen
Het plan was dat de huisartsen beginnen met mensen die zijn geboren in 1956 en 1957. Die groep vond de uitnodiging eind vorige week al in de bus. Daarnaast ging het om mensen met een hoog risico. Dit zijn zogeheten morbide-obese-patiënten, met ernstig overgewicht en met een BMI van 40 en hoger. Het gaat om mensen die bij de huisarts bekend zijn en die zijn geboren tussen 1-1-1956 en 1-1-2003 (18-64 jaar). Naar schatting gaat het in totaal om zo'n 400 mensen.

De Lochemse huisarts Rob de Vos zegt dat de Lochemse huisartsen zelf inmiddels twee prikken hebben gehad en dus beschermd zijn. Hin praktijkmedewerkers die betrokken worden bij de vaccinaties zouden een prik krijgen van de eerste aanvoer van AstraZeneca.

De huisartsen uit Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben de genoemde doelgroepen al gevaccineerd. Nu is Gelderland aan de beurt en daarna gaat de campagne verder door de rest van het land. En steeds geldt dat er voldoende vaccin beschikbaar moet zijn.

Effectief
Rob de Vos zei, voordat de tijdelijke stop op AstraZeneca bekend werd: "Het is een robuust, veilig en efficiënt medicijn. De effectiviteit is in Israël al gebleken. Daar is men al heel ver met het vaccineren en daar zien ze inmiddels nog nauwelijks ouderen op de IC's. En ook de bijwerkingen zijn er niet of slechts in milde vorm."

Tegen mensen die nog twijfelen zegt hij: "De vaccins hebben het volledige wetenschappelijke traject doorlopen. Doe mee voor jezelf en voor de mensen om je heen. Corona is echt een nare ziekte en heeft miljoenen levens gekost. Veel mensen zijn in eenzaamheid overleden. Gelukkig is de bereidheid om zich te laten vaccineren heel erg groot."

Cijfers
Uit een peiling van de GGD Noord- en Oost-Gelderland bleek een maand geleden dat nog slechts 7 procent van de mensen in de regio de prik pertinent weigert. Maar 79 procent wil het zo snel mogelijk en 14 procent twijfelt nog. De twijfel betreft vooral veiligheid en de werking van het vaccin. Deze cijfers kunnen, mede door de berichtgeving over AstraZeneca, zijn veranderd.