Tweede Kamerverkiezingen in deze regio. Foto: PR

Tweede Kamerverkiezingen in deze regio. Foto: PR

BBB met stip binnen in Lochem, waar D66 op tafel danst

LOCHEM – BBB maakt in gemeente Lochem een opvallende entree bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met maar liefst 6 procent van de stemmen wordt de BoerBurgerBeweging als nieuwkomer in één klap de vijfde partij. Ook bij D66 werd op tafel gedanst. Het 'Kaag-effect' zorgde voor een plus van 2,5 procent bij de democraten in deze gemeente, waar de VVD ondanks een verlies van 2,3 procent de grootste bleef.

De voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen laten landelijk een grote winst zien voor het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag, hoewel die minder groot lijkt uit te vallen dan woensdagavond, kort na het sluiten van de stembussen. 5 extra zetels (totaal 24) liggen er in het verschiet voor Kaag. De VVD won tegen de verwachtingen in, ook. Twee zetels in de plus voor Mark Rutte en de zijnen, met 35 zetels de grootste. Opvallend was dat de linkse partijen klappen forse moesten incasseren. Jesse Klaver van GroenLinks zag zijn partij worden gehalveerd, terwijl ook de SP de grote winstverwachting niet zag uitkomen; integendeel de partij van Lilian Marijnissen verloor 5 zetels. Op de rechterflank zat de winst; Thierry Baudet boekte een eclatante zege en verviervoudigde het aantal zetels naar 8. En ook de afsplitsing van zijn Forum voor Democratie, met Joost Eerdmans en Annabel Nanninga boekte een opvallende overwinning; hun kersverse partij JA21 lijkt met maar liefst 4 zetels de Kamer binnen te komen. Een andere nieuwkomer VOLT staat op drie zetels en de BBB legt toch beslag op een Kamer-zetel.

In Lochem blijft de VVD met ruim 25 procent van de stemmen de grootste, gevolgd door D66 (17,5 procent). Ook hier likken de linkse partijen hun wonden, de ochtend na de landelijke verkiezingen. Waar de SP ongeveer een derde kleiner werd en uitkwam op 5 procent, was de klap voor GroenLinks nog groter. De min van 4,6 procent betekent nagenoeg een halvering voor de partij van voorman Jesse Klaver (die vier jaar terug nog de op drie na grootste werd in deze gemeente). Ook bij het CDA staan de blikken verre van vrolijk. Landelijk leverde de coalitiepartij onder leiding van Wopke Hoekstra al 2,9 procent van de stemmen in en daarmee vier zetels, in Lochem viel het verlies nog groter uit: 4,1 procent. De PvdA blijft precies gelijk op 7,1 procent. Winst was er voor kleinere partijen, zoals Partij voor de Dieren dat 1,1 procent van de stemmen erbij kreeg.

Nieuwkomers JA21 en VOLT maakten ook hun opwachting in Lochem met een mooie uitslag. Respectievelijk 2 en 2,4 procent van de kiezers spraken hun vertrouwen uit in deze nieuwe partijen. Een van de grote winnaars landelijk, Forum voor Democratie, boekte een winst van 2,4 procent. De partij van Thierry Baudet die landelijk zes zetels erbij krijgt, behaalde in Lochem 3,7 procent van de stemmen.