Wie gaat de Bloemenkamp redden?

Wie gaat de Bloemenkamp redden?

Het bestuur van de Vereniging van Huurders (VvH) van de Bloemenkamp is dankbaar dat de heer Israel samen met vele andere politici in de gemeente en een aantal van onze bewoners zich met succes kritisch hebben geuit in politiek en pers over de gevolgen van de voorgenomen sloop door Stichting Vastgoedsector (VGZ). Het resultaat tot nu toe is dat de huurders niet door VGZ uit Gorssel verdreven kunnen worden als het sloopplan doorgaat.

Wij hebben ons bovenal ingezet voor het behoud van de Bloemenkamp en hebben ons enerzijds gericht op de gemeente en anderzijds op de directie, raad van commissarissen en bestuur van zowel stichting Habion als stichting VGZ die in wezen als één organisatie functioneren. Het magere resultaat tot nu toe is een briefwisseling tussen de VvH, VGZ en Habion met een herhaling van standpunten die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Uitstel van het sloopplan tot einde 2023 is in ieder geval wel een feit. Maar de VvH wil afstel.

Tevredenheid
Veel huurders wonen hier naar tevredenheid op een unieke locatie met veel groen, vlakbij alle voorzieningen. Het gebouw dateert uit 1959 en voldoet grotendeels aan de wensen van de huurders, zeker als enkele verbeteringen plaatsvinden. Net als VGZ zitten wij ook niet te wachten op 'gedeeltelijke renovatie' die volgens VGZ maar liefst 103.000 euro per flat zou gaan bedragen. Habion/VGZ wenst op geen enkele wijze inzage te geven waar dit bedrag op gebaseerd is.
Wij zijn al tevreden met dubbelglas, zonnepanelen, betere ingang- en brandbeveiliging en misschien nog wat kleinere zaken. VGZ houdt echter stug vast aan het plan om te slopen. VGZ is tot nu toe niet bereid met ons in overleg te gaan. Het lijkt alsof wij strijden als David tegen Goliath.

Voorwaarden
Volgens de VvH kan de Bloemenkamp wél behouden blijven, mits aan de volgende voorwaarden voldaan gaat worden. Allereerst kan de gemeente Lochem weigeren een omgevingsvergunning te verlenen voor vrije sectorbouw op het terrein van de Bloemenkamp. VGZ is van plan daar vrije-sectorhuizen te bouwen, géén sociale woningbouw. Als de gemeente wel toestemming geeft voor vrije-sectorbouw wordt daardoor impliciet ook ingestemd met sloop. Het verbazingwekkende is dat voor sloop in dit geval géén aparte sloopvergunning nodig lijkt. De eigenaar heeft veel rechten waaronder kennelijk ook het recht de Bloemenkamp te slopen, zonder aparte vergunning.
Ten tweede is voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning die VGZ nodig heeft om vrije-sectorwoningen te mogen bouwen een wijziging van het bestemmingsplan vereist. Als die al zou worden gegeven kunnen benadeelden, (o.a. de huurders zelf) hiertegen bezwaar maken en eventueel hun recht zoeken bij de civiele rechter. Uiteindelijk kan ook in beroep worden gegaan bij de Raad van State, de hoogste Nederlandse rechter bij conflicten tussen overheid en burgers . Ook bijvoorbeeld een vereniging kan daar in beroep gaan. De rechtsonzekerheid over de uitkomsten van deze procedures is echter groot. En een dergelijk rechtsgang bevordert allerminst een goede samenwerking tussen de meest betrokken partijen: VGZ, de individuele huurders, de VvH, de gemeente, de dorpsraad en andere belanghebbenden zoals de overige inwoners van Gorssel.
Onze oproep tot overleg met VGZ blijft tot nu toe onbeantwoord. VGZ lijkt slechts te willen doorstomen met een sloopplan en alleen nieuwbouw in de vrije sector.
Ondertussen willen wij ook het overleg met de gemeente en de politiek intensiveren en ons blijven inzetten voor het behoud van de oude, maar o zo bijzondere en veelbesproken Gorsselse Bloemenkamp.


Namens het bestuur,
Mr A.W. (Anne) de Boer
secretaris VvH de Bloemenkamp