Toekomst Gelre ziekenhuis Zutphen ter discussie

ZUTPHEN/LOCHEM - Hoe ziet de toekomst van het Gelre ziekenhuis in Zutphen eruit? Die vraag is ineens (weer) actueel door een mededeling die de Zutphense wethouder Mathijs ten Broeke vorige week in petto had voor de gemeenteraad van zijn gemeente. Hij liet weten dat de gemeente, huisartsen, zorgorganisaties en zorgverzekeraars door het ziekenhuis zijn uitgenodigd voor een 'locatieprofileringtraject'. Dit blijkt vaak managementtaal voor slecht nieuws. In Lochem heeft de CDA-fractie meteen schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie.

Door Henri Bruntink

Het CDA wil onder meer weten of ook het Lochemse college van B&W is uitgenodigd voor het gesprek. De tweede vraag van het CDA gaat al in op de mogelijke inhoud van de komende gesprekken en luidt: ‘Is het college het met het CDA eens dat het verdwijnen van operatiekamers (OK), Intensive Care (IC) en verloskundige zorg in Zutphen nadelige gevolgen heeft voor het welzijn van onze inwoners?’ De derde en laatste vraag gaat over welke actie Lochem eventueel wil ondernemen: ‘Welke acties gaat het college ondernemen om te voorkomen dat het Gelre ziekenhuis in Zutphen de zorg gaat afschalen en mogelijk de spoedeisende hulp (SEH) in Zutphen gaat verdwijnen?’ De vrees is dat Gelre ziekenhuizen afdelingen en disciplines gaat concentreren in Apeldoorn. Het voortbestaan van de spoedpost in Zutphen komt met enige regelmaat in het nieuws. Dat was twee jaar gelegen al het geval en afgelopen december doken opnieuw berichten op over mogelijke verdwijnen van de SEH. Het CDA houdt het Lochemse college voor dat sluiting of afschaling van zorg volgens experts kan leiden tot achteruitgang van de kwaliteit van de acute zorg.

Toegankelijkheid
Ook de toegankelijkheid komt mogelijk onder de druk te staan. De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt met name afschaling van het aantal IC-bedden ertoe leidt dat goede zorg in de buurt niet in alle gevallen gegarandeerd kan worden. De wettelijke norm is dat een SEH binnen 45 minuten te bereiken moet kunnen worden. Het CDA schrijft: ‘Voor inwoners uit het buitengebied van Barchem zal dit na de aangekondigde werkzaamheden aan de provinciale wegen moeilijk of niet haalbaar zijn.’

Zutphen
Ten Broeke deed zijn mededeling over het aanstaande omdat hij eerder beloofde de raad op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen. Dit deed hij naar aanleiding van schriftelijke vragen van het CDA in die gemeente. De wethouder liet het bij de aankondiging van het gesprek maar kreeg nog wel enkele opmerkingen mee van raadsleden. Nils Müller van de Zutphense SP-fractie en partijgenoot van Ten Broeke zei dat hij het managementjargon in de zorg een beetje kent en zich zorgen maakt over het genoemde locatieprofileringstraject. Hij zei: "We hebben in Nederland al sluiting van spoedeisende-hulpafdelingen gezien, faillissementen en afbouw van ziekenhuizen. Ik ben bang dat ons in Zutphen hetzelfde te wachten staat." Bert Jansen van Bewust ZW vroeg de wethouder om elk wapenfeit in het komende traject spoorslags aan de raad te melden zodat deze via moties sturing kan geven aan de stappen van het college. Ten Broeke zei dat het college van B&W inzet op behoud van een volwaardig ziekenhuis voor Zutphen en de regio.

Gelre ziekenhuizen zelf heeft nog niet veel losgelaten over het komende traject. Net voor het paasweekend kwam de belofte dat deze week meer informatie naar buiten komt.