Wethouder reageert op Klimaatverbond

LOCHEM - Wethouder Henk van Zeijts vindt de maatschappelijke tender, zoals voorgesteld door het Klimaatverbond, een interessante vorm om te komen tot voldoende opwekking van duurzame energie uit wind en zon. Deze optie wordt bestudeerd en gaat mogelijk deel uitmaken van het te ontwikkelen beleidskader voor duurzame energie.

Van Zeijts zegt: "We streven naar de hoogst mogelijke maatschappelijke meerwaarde en de laagst mogelijke schade. Bij zon kan het om veel plekken in de gemeente gaan, bij wind is dat een stuk minder."

Hij is zich ervan bewust dat je bij gebruik van de maatschappelijke tender al vrij snel mogelijke locaties moet aanwijzen. Alleen dan kunnen de omwonenden van begin af aan optimaal worden betrokken. "Maar zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Dit soort zaken roept nu eenmaal veel spanningen op", aldus de wethouder.

Hij is wel gecharmeerd van de maatschappelijke tender omdat de gemeente daarmee de regie optimaal in eigen hand houdt. "Daarin kunnen we precies aangeven wat we belangrijk vinden en wat we verwachten van de inschrijvers. Na een inschrijfperiode kunnen we de twee besten uitkiezen en die kunnen dan concretere plannen uitwerken, in samenspraak met gemeente en omwonenden."