Na de nieuwbouw terug- verhuizen naar de Bloemenkamp

Het bestuur zet zich in voor het behoud van deze Bloemenkamp in Gorssel en is tegen sloop van 39 betaalbare woningen. Niemand wil dit gebouw verlaten. Wij moeten ook rekening houden met de mogelijkheid dat het sloopplan van VGZ doorgaat. Dat kan als de gemeente Lochem aan VGZ de benodigde omgevingsvergunningen verleent. Gevolg is dat de bewoners elders moeten gaan wonen, ondersteund door een sociaal plan van VGZ. Daar zit ook een probleem. Directeur van VGZ de heer Boerenfijn, beweert dat VGZ 'z'n stinkende best' gaat doen voor vervangende huizen in Gorssel, maar garandeert niets.

VGZ wil een hoger rendement realiseren door vrijesectorbouw ten koste van de bewoners. Het is onwaarschijnlijk dat voldoende sociale woningen beschikbaar komen. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn worden de bewoners ernstig in hun woongenot beknot omdat vervangende, passende herhuisvesting onmogelijk gevonden kan worden op een vergelijkbaar unieke locatie in Gorssel, vlakbij alle voorzieningen en met een fraaie parktuin.

Wij zien niet in hoe VGZ dit probleem kan oplossen. Als de gemeente bij de vergunning eist dat bij het bouwen van het vrijesector 'middensegment' ook sociale woningen worden teruggebouwd (en deze voorwaarde is ons expliciet verteld door wethouder Groot Wesseldijk), kan de gemeente dit probleem verkleinen. Bewoners kunnen dan door een voorkeursrecht en via huurgewenning in het sociaal plan terugverhuizen naar vertrouwd terrein. Terugverhuizen is dan ook mogelijk via huurgewenning naar het middensegment. Nadeel blijft, speciaal voor 70-, 80- en 90-jarigen, dat twee keer verhuizen binnen één à twee jaar problematisch is. Maar die optie is beter dan dat alle bewoners zonder enig vergelijkbaar aantrekkelijk woonperspectief definitief door VGZ verdreven worden van de oh zo bijzondere, veel besproken Bloemenkamp.

Namens het bestuur,
B.H. (Bert) Bokking,
Voorzitter VvH de Bloemenkamp