Jan Willem Boon (l) en Frank Mentink bij de eendenkorf. Foto: Arjen Dieperink

Jan Willem Boon (l) en Frank Mentink bij de eendenkorf. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Voetbal SBVB Barchem zet zich ook in voor de natuur

BARCHEM - Voetballen en natuur gaan goed samen. Daar weten ze bij voetbalvereniging SBVB Barchem van alles van.

Door Arjen Dieperink

Op het voetbalveld zijn zaterdagochtend de jongste jeugdleden lekker aan het trainen. De trainer van het groepje wordt door Frank Mentink en Jan Willem Boon begroet, terwijl ze met ferme stappen doorlopen. Even later staan ze stil bij een gebouw. "Kijk hier hangen vogelhuisjes voor de koolmezen. In totaal zijn er vijf opgehangen en drie zogenaamde hotels waar drie paartjes mussen kunnen broeden", laat Jan Willem Boon weten.

Boon is bij SBVB Barchem verantwoordelijk voor de accommodatie, samen met de voorzitter van de vereniging, Frank Mentink, loopt hij langs de verschillende projecten die voor meer biodiversiteit op het terrein van de voetbalvereniging SVBV Barchem moet gaan zorgen. Beide bestuursleden laten ook weten dat er twee vleermuisverblijven en een groot vleermuizenhotel zijn opgehangen.

Boon: "Loonbedrijf Hoftijzer sponsort ons door grondwerk te verrichten, waarna wij een bloemen- en kruidenmix zullen zaaien." Door deze bloemen en plantjes worden ook meer insecten aangetrokken. "Wij hebben op ons terrein stukken grond die wij niet gebruiken en die zijn mooi geschikt om in te zaaien. Door Grijsen Park- & Straatdesign uit Winterswijk is een insectenhotel geschonken", vult Frank Mentink aan.

Ondertussen lopen beide bestuursleden tussen de ballenvangers, achter in het terrein, door en eindigen hun wandeling bij het water. "Volgens mij wordt die al gebruikt," zegt Jan Willem Boon, wijzend naar een eendenkorf.

"Wij hebben twee eendenkorven, deze zijn ook geschonken, door de Wildbeheerseenheid Lochem. Door je in te zetten voor alles wat er bloeit en groeit krijgen we hier een betere uitstraling."

SBVB Barchem is bezig om subsidiebronnen aan te boren, om nog betere voorwaarden voor biodiversiteit te creƫren.