Tobias (5) en Lynn (4) kijken naar de kuikentjes in de klas. Foto: Sandra Boogert
Tobias (5) en Lynn (4) kijken naar de kuikentjes in de klas. Foto: Sandra Boogert

Gepiep en gescharrel op de meester G. Propschool

LOCHEM - Na 21 lange dagen was het eindelijk zover. In de kleuterklas van de meester G. Propschool in Lochem prikten vijf kleine kuikentjes een gaatje in hun ei. Na een lange worsteling kropen de kleintjes naar buiten en droogden hun veertjes in de broedmachine. De kleuters telden de dagen tot het uitkomen van de eieren af en weten inmiddels alles over de kip en het ei. Ook werden er speciaal voor de geboorte van de kuikentjes beschuit met muisjes gegeten.

Tobias (5) vertelt met stralende ogen: “Elke dag mochten we een ‘nep ei’ openmaken. Daar stond een plaatje in hoe de kuikentjes in het ei aan het groeien waren. Nu kunnen we eindelijk de kuikentjes in het echt zien. Ze zijn echt heel schattig!”. De groei van de kuikentjes is onderdeel van een groter project in de kleuterklassen; het leven op de boerderij.

De broedeieren komen van de Lochemse kleindiervereniging PEKLO. Gerard Karssenberg heeft als dierenliefhebber het broedproces op school begeleid. De kuikentjes gaan over een tijdje weer terug naar de boerderij. De komende weken gaan de kinderen onderzoeken hoe koeien gemolken worden, hoe varkensdrollen er uit zien, hoe een koeienflats ruikt en waarom er vaak een kat op een boerderij woont. Ook willen de kleuters graag weten wat een boer de hele dag doet en hoe de melk in pakken in de winkel komt.

Eén van de ouders regelt een ‘limonadekoe’, zodat de kinderen kunnen ervaren hoe het melken van een koe vroeger in zijn werk ging. Een andere ouder bracht een zak met kuikenvoer en weer een andere ouder regelde een webcam, zodat er dag en nacht meegekeken kan worden naar de kuikentjes. Spontaan werd ook een extra warmteplaat langs gebracht. Prachtige samenwerking tussen een ieder die het boerenleven een warm hart toedraagt.