Alleke Wieringa tijdens haar intrededienst bij de Remonstrantse kerkgemeente Lochem-Zutphen. Foto: Mieke van Elk

Alleke Wieringa tijdens haar intrededienst bij de Remonstrantse kerkgemeente Lochem-Zutphen. Foto: Mieke van Elk

Alleke Wieringa nieuwe dominee Remonstranten Lochem-Zutphen

Achterhoek bleef Eefdese dominees- dochter trekken

Door Jan Hendriksen

RUURLO-LOCHEM - Ze is inmiddels al ruim vier maanden in functie. Alleke Wieringa is de nieuwe (parttime) predikant van de Remonstrantse kerkgemeente Lochem-Zutphen. Dit vrijzinnige kerkgenootschap met haar kerkgebouw aan de Emmastraat in Lochem telt ruim honderd leden, die grotendeels afkomstig zijn uit de Achterhoek. “En ook ik kom uit de Achterhoek”, zegt met enige trots de 61-jarige Alleke, die voor haar nieuwe standplaats eind vorig jaar in Ruurlo neerstreek. “Ik ben weer thuis”, vindt de in Eefde opgegroeide Wieringa.

Alleke Wieringa mag dan een domineesdochter zijn. In eerste instantie zag het er absoluut niet naar uit dat ze theologie zou gaan studeren. “Het was een noodsprong. Ik was namelijk heel slecht in wiskunde. Op het Baudartius College in Zutphen heb ik er alles aan gedaan om dat vak onder de knie te krijgen. Maar het lukte totaal niet. En alle studies die ik toen overwoog bleken onmogelijk omdat wiskunde daarvoor essentieel was. Omdat mijn vader ook dominee was geworden nadat hij pastorale psychologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen had gestudeerd, besloot ik uiteindelijk om toen theologie te gaan studeren. En zo wandelde ik geheel blanco de faculteit der Godgeleerdheid in Utrecht binnen.”

Blijven hangen
Na haar studie theologie bleef Wieringa zoals ze zelf zegt ‘hangen’ in de Randstad. Ze trouwde, kreeg kinderen en was werkzaam als geestelijk verzorger in de gezondheidszorg. Wieringa was tien jaar dominee voor de Remonstrantse Gemeente Utrecht in de Geertekerk, tot vorig jaar december.
“Mijn gezin en mijn werk waren destijds redenen om niet terug te keren. Maar de Achterhoek bleef me trekken. Ik kwam er zeer regelmatig omdat ik een stacaravan op de camping in Warnsveld had. Inmiddels was ik weer op mezelf, had ontdekt dat ik op vrouwen viel en ben op latere leeftijd 'uit de kast gekomen”. Toen vorig jaar de functie van predikant binnen de Remonstrantse gemeente Lochem-Zutphen vrijkwam reageerde Alleke na enig overwegen op de vacature. Alleke: “Nu kon ik nog werkend terug naar de Achterhoek. Ik was dan ook ontzettend blij dat ik als predikant voor de Remonstrantse gemeente Lochem-Zutphen werd beroepen. Ik heb van harte ja gezegd.”

Discussiëren
Oorspronkelijk was Alleke Wieringa lidmaat van de toenmalige Nederlandse Hervormde kerk, nu de Protestantse Kerk in Nederland. Alleke: “Een van de redenen waarom ik bij dit kerkgenootschap ben weggegaan was de houding ten opzichte van homoseksuelen. Ik wist toen zelf overigens nog niet dat ik ook op vrouwen viel. De Remonstranten stonden hier veel meer voor open. Je schrijft elkaar namelijk niet voor wat je moet geloven. We delen allemaal de mening dat er meer is tussen hemel en aarde en ook dat we christelijk zijn. Maar hoe en wat bepaal je zelf. Je mag over de bijbel discussiëren en aan Bijbelteksten twijfelen.”
Inmiddels heeft Wieringa nog pas kennisgemaakt met een deel van de honderd leden tellende Achterhoekse kerkgemeenschap. “Corona is een beletsel om al iedereen te leren kennen. We ontmoeten elkaar namelijk niet fysiek tijdens de zondagse kerkdiensten. Die nemen we momenteel digitaal op en dit wordt zondags via kerkdienstgemist.nl uitgezonden."

Paasuitzending
De tot nu mooiste ervaring van Alleke hier was het voorgaan in de landelijke Paasuitzending van de Remonstranten. De gemeente Lochem-Zutphen was namelijk gevraagd om deze viering vorm te geven. “En daar hebben we met heel veel plezier ja op gezegd. De gehele viering was gebaseerd op het paasverhaal zoals dat in het evangelie van Johannes overgeleverd wordt. Dit speelt zich af in een tuin. En zo hebben we de opnames gemaakt in de wijngaard van Wijngoed Kranenburg in Vorden. Het was een prachtige ervaring die ik absoluut niet had willen missen. We staken de paaskaars aan aan een knetterend vuur. En Maria Magdalena kwam aan het woord in een monoloog toen ze terugblikte op haar tijd met Jezus. In beeld zagen we haar peinzend door de wijngaard dwalen. Alles werd begeleid met live muziek en zang.”
Alleke Wieringa hoopt van harte dat er gauw weer een tijd komt dat zij haar gemeente weer persoonlijk kan ontmoeten in de Lochemse kerk. “Want ik ben nog niet voorgegaan in een gewone dienst met in de kerk gewoon de mensen zelf. We missen elkaar echt. We moeten nog een beetje geduld opbrengen, maar het komt goed.”

Remonstranten
De Remonstranten vormen in Nederland een klein kerkgenootschap met in totaal ruim vijfduizend leden en vrienden verdeeld over ongeveer veertig gemeenten. Sinds hun ontstaan zo’n vier eeuwen geleden zijn de Remonstranten steeds het kleine eigenwijze zusje van de grote protestantse kerk geweest. Ze leverden een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de theologie. De Remonstranten liepen voorop bij de toelating van vrouwen tot het ambt van predikant en waren een van de oprichtende leden van de Wereldraad van Kerken. In 1986 waren ze wereldnieuws toen de Remonstrantse Broederschap als eerste christelijke kerk ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht.

Alleke Wieringa bij de paaskaars,tijdens de paasviering van de Remonstrantse kerkgemeente Lochem-Zutphen bij Wijngoed Kranenburg in Vorden. Foto: Rommie Hulzinga