‘Meer onderzoek is verstandig, normering niet aan gemeenten’

LOCHEM - Wethouder Henk van Zeijts vindt net als de BEO in Exel dat het verstandig is om verder onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van windturbines. Wel benadrukt hij dat de afweging rond aanpassing van geluidsnormen niet bij gemeenten thuishoort. “Deze moet landelijk worden gemaakt. Het is ongewenst als individuele gemeenten uiteenlopende normen gaan gebruiken.” Van Zeijts vindt het nog te vroeg om in te gaan op de vraag of in Lochem een energiestrategie zonder windturbines tot de opties behoort. “Het beleidskader wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Pas dan is duidelijk hoeveel ruimte er is voor windmolens in onze gemeente.”

Alle onderzoeken naar de gezondheidseffecten afwachten, is volgens hem geen optie. "Onderzoek naar gezondheidseffecten van windmolens kan nog vele jaren duren. En het is niet gezegd dat die effecten ook aangetoond worden.” Het is volgens hem aan initiatiefnemers van windparken om rekening te houden met mogelijk toekomstige ontwikkelingen. "Als landelijke geluidsnormen op basis van nieuwe inzichten worden aangepast, gelden deze uiteraard ook meteen voor onze gemeente. Initiatiefnemers voor windparken moeten zich bewust zijn van de kans op tussentijdse aanscherpingen.”

Ruimte voor debat
Voor die uitvoerende partijen aan bod komen, speelt de gemeenteraad een belangrijke rol in het bepalen van de ‘spelregels’. “Allereerst met het opstellen van een beleidskader voor het grootschalig opwekken van energie met wind en zon. De gemeenteraad neemt uiteindelijk stap voor stap de beslissingen over dit onderwerp. Hier hoort het voeren van een debat bij. Gelukkig wonen we in een gemeente waarin veel bewoners zich betrokken voelen, zoals de BEO in Exel. Door te blijven praten en ieders opvattingen te horen, kan de gemeenteraad uiteindelijk goed afgewogen beslissingen nemen.”

Van Zeijts hoopt dat iedereen wel voor ogen houdt dat we een klimaatcrisis het hoofd moeten bieden. "Als bestuurder voel ik me verantwoordelijk om ook vanuit onze gemeente bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering door de opwek van schone energie met wind en zon. Die ambitie spreek ik ook uit. Als gemeente zijn we bezig met de eerste stappen op weg naar schone energie.”