Henk van Binsbergen: 'Als ik over alles nadenk, krijg ik gewoon zin in het boeren.' Foto: Arjen Dieperink

Henk van Binsbergen: 'Als ik over alles nadenk, krijg ik gewoon zin in het boeren.' Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Boerderij verwarmd met warmte uit pas gemolken melk

Boerderij uit 1913 richt blik op de toekomst

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Melkveehouder Henk van Binsbergen (63) woont en werkt op het erf van de boerderij De Keppel daterend van voor de Eerste Wereldoorlog. Het comfort en de bedrijfsvoering zijn door de jaren heen ingrijpend veranderd. Helemaal van deze tijd en het einde van die ontwikkeling is nog niet in zicht. De opvolging staat ondertussen klaar en Van Binsbergen zelf is aangesloten bij een studiegroep die zich richt op vruchtbare kringloop. Een van de pakweg dertig studiegroepen van boeren in de Achterhoek.

Op de boerderij lijkt ook de jongste generatie zich al voor te bereiden op de toekomst. Speelgoedtractoren staan er net als de grote tractoren, die gebruikt worden voor voor het zware werk op de boerderij, keurig opgesteld. Henk van Binsbergen woont met drie generaties op de boerderij, die stamt uit 1913. Hij woont met zijn vrouw Hennie in het huis dat in 1986 werd gerealiseerd. "Mijn vrouw is boodschappen aan het doen", zegt Henk, terwijl hij aan de keukentafel gaat zitten. Van Binsbergen is 63 jaar en heeft op zijn erf veel zien veranderen. "Mijn dochter en schoonzoon zetten het bedrijf voort. Zij wonen met hun kinderen op de boerderij." Hij kijkt voor zich uit richting de straat en even draait hij zijn hoofd naar links en kijkt door de zijraam naar de boerderij. "De boerderij hebben wij helemaal geïsoleerd. De spouwmuren, het dak en er is vloerverwarming aangelegd." Over de melkproductie: "Op jaarbasis produceren wij zo'n één miljoen liter melk. De melkstal en de melktank zijn dichtbij de boerderij. Dat is heel handig, omdat we zo de warmte uit de zojuist gemolken melk kunnen gebruiken om de woning te verwarmen. Alleen in de winter moet er soms door middel van elektriciteit worden bij-verwarmd. Die elektriciteit komt weer van de honderdvijfendertig zonnepanelen op het dak."

Henk van Binsbergen wijst naar de stallen op het erf. "De opgewekte stroom kunnen wij ook gebruiken voor het melken. En we leveren ook veel terug aan het net." De 63-jarige melkveehouder staat op en een paar minuten later staat hij in de open stal en kijkt om zich heen: "De inzichten over het boeren veranderen steeds door de tijd. Was het in het verleden zo dat de koe warm op stal stond en dat de ruiten van de stal door de warmte gingen beslaan, tegenwoordig zijn de stallen juist open. Ook het voer is anders nu."
Terwijl Henk met passie staat te vertellen, naderen enkele nieuwsgierige koeien; alsof ze het gesprek willen volgen. "De zomers worden warmer, daarom moet je voorkomen dat koeien te maken krijgen met oververhitting. Te denken is aan ventilatoren die de koele lucht van onder de bomen, direct naast de stal, naar binnen blazen. De zonnepanelen leveren de stroom daarvoor."

Van Binsbergen volgt studiegroep-bijeenkomsten bij de Vruchtbare Kingloop Achterhoek en Liemers. "Die vinden vijf keer per jaar plaats en afgelopen jaar ging dit via het beeldscherm. In de Achterhoek zijn dertig studiegroepen actief en over het onderwerp 'koe en kringloop' waren wij eind vorig jaar één van de eerste groepen. De groep staat onder leiding van een veearts van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer."

De rundvee-dierenarts Rayan van Egmond van de Gezondheidsdienst belichtte op het melkveebedrijf van Van Binsbergen de kringloop van spoorelementen en mineralen. Dierengezondheid staat op De Cloese hoog in het vaandel. "Wij hebben de stal zo aangepast dat alle honderdvijftig koeien een ligplek hebben. Verder is het voerhek naar voren gehaald, zodat ook alle beesten tegelijk kunnen eten." Henk wijst naar het voerhek en pakt een hand van het gehakselde voer. "Kijk, hierover moet ik het nog een keer met Hoftijzer in gesprek. Het haksel kan iets korter, hierdoor kan de koe niet meer zo makkelijk het lekkerste uit het voer halen en de rest laten liggen. Dat is veel beter. Kleine maaltijden zijn beter voor de vertering. De koe neemt dan ook meer voedingstoffen op en hierdoor produceert ze beter."

Henk van Binsbergen glundert terwijl hij naar zijn beesten kijkt. "Als ik zo over alles nadenk, krijg ik er gewoon zin in, in het boeren."

Meer info: https://youtu.be/IAc9Cb1KgqE