Het andere verhaal over Habion en Vastgoed Zorgsector

Open brief voor de Gemeente Lochem: het andere verhaal over Habion en Vastgoed Zorgsector (VGZ)

Deze nauw aan elkaar verbonden organisaties vormen samen in wezen een projectontwikkelaar/eigenaar/beheerder van een groot aantal woningen voor ouderen, waaronder de Bloemenkamp in Gorssel. Dat klinkt best mooi. Maar is dat wel zo mooi?
Allereerst valt op hoe weinig transparant deze stichtingen zijn met allerlei opvallende dwarsverbanden tussen directie en bestuur. Beide instellingen hebben één en dezelfde persoon als voorzitter van Raad van Commissarissen (RvC) resp. van het bestuur. Bovendien is er een juridisch verschil tussen deze stichtingen. Habion is een woningcorporatie en staat onder extern overheidstoezicht. Intern toezicht zal in handen zijn van de eerder genoemde RvC. Vastgoed Zorgsector is een belegger in vastgoed t.b.v. ouderen (55+), vooral onderworpen aan het Burgerlijk Wetboek. Bijzonder is ook dat, schijnbaar onbeperkt, zeer goedkope financiering kan worden aangetrokken want overheidsinstanties garanderen de financiering.
Het valt op dat deze stichtingen doen alsof zij precies weten wat de woonbehoeftes zijn van de vergrijzende bevolking. Het beeld dat zij daarbij schetsen wordt als de norm gezien en wordt geëtaleerd op hun websites, zoals: 'Ondertussen vergrijst Nederland en hebben wij deze gebouwen straks nodig' en 'de lokale behoefte is bepalend in onze werkwijze' en 'Habion kiest nadrukkelijk voor de bewoners als haar klanten'. Dit zijn niet onze ervaringen bij de Bloemenkamp.

Realiteitszin
Wij denken dat de woonbehoeftes in de komende jaren sterk uiteen (zullen) lopen, zowel bij sociale woningbouw als bij vrijesectorbouw; van eenvoudig tot luxueus, van klein tot groot en alle vooral dichtbij het centrum gelegen. Bovendien beweren zij dat zij voor de komende vijftig jaar kunnen bouwen. Wie in deze tijd meent vijftig jaar vooruit te kunnen denken mist realiteitszin. Wij verwachten dat er binnen de 2,5 jaar vóór de geplande sloop nog heel veel kan veranderen, ook op het gebied van ouderenhuisvesting.
Als semioverheidsinstelling beschikken deze stichtingen (indirect) over ons aller belastinggeld. Zij delen dit weer uit, ook via een sociaal plan, mede als lokmiddel om huurders te verleiden tot medewerking aan gedwongen verhuizen.
Wij vinden het onbegrijpelijk dat intern door VGZ wordt besloten tot sloop zonder concreet nieuwbouwplan, en dat alleen voor de vrije sector, en te presenteren zonder eerst de gevolgen voor de huurders met hen te bespreken.

Rendement
VGZ wil een hoger rendement maken door 39 sociale woningen te slopen en hier vrijesectorwoningen te bouwen ten koste van de nog-niet-uitgerookte bewoners. Dat is onaanvaardbaar. Als de gemeente al in zou stemmen met de sloop- en bouwplannen, dan toch minimaal onder de voorwaarde dat er naast vrijesector nieuwbouw ook sociale huurwoningen op deze plaats worden teruggebouwd.
Hele stedelijke gebieden, zoals bijvoorbeeld in Deventer langs de Ceintuurbaan, staan vol met jaren zestig driehoog flats. Moeten die soms ook gesloopt worden omdat deze ook 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'? Of is daar een hoger rendement niet haalbaar?
De geplande sloop benadeelt ook niet-Bloemenkampbewoners. Je zal maar vele jaren op een wachtlijst staan en merken dat, door afspraken tussen Habion en andere woningbouwpartijen, Bloemenkampbewoners zo maar voorrang krijgen. Is dat redelijk en rechtvaardig? Zelf instaan voor de gevolgen van eigen handelen is de juiste handelwijze.

Jongeren
Er bestaat in Gorssel ook een gebrek aan woningen voor jongeren. Voor hen en ook voor oudere inwoners van Gorssel zou het aantrekkelijk zijn als er ook voor jongeren op de locatie van de Bloemenkamp gebouwd gaat worden.
Als de plannen van Habion/VGZ- ongewijzigd - goedgekeurd zouden worden door de gemeente, worden in Gorssel 39 sociale woningen onttrokken aan het woningbestand. De bewoners die dan nog niet zijn uitgerookt worden gedwongen te verhuizen naar een nog onbekende bestemming, waardoor de sociale cohesie van de bewoners bovendien verloren gaat.
Dat alles vinden wij onaanvaardbaar voor de bewoners van de oh zo bijzondere en veelbesproken Bloemenkamp.

Namens het bestuur van de VvH van de Bloemenkamp
Anne de Boer,
Secretaris