Teun Rouwenhorst, links, legt met Rosalie Crum (r) het boeket bij het monument terwijl de klas toekijkt. Foto: Arjen Dieperink

Teun Rouwenhorst, links, legt met Rosalie Crum (r) het boeket bij het monument terwijl de klas toekijkt. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Plechtige dodenherdenking door leerlingen Julianaschool

ALMEN - Binnenkort is het 4 mei en wordt in ons land de doden herdacht. In Almen gebeurde het door de leerlingen van de Julianaschool afgelopen vrijdag.

Door Arjen Dieperink

Op de Julianaschool zaten de leerlingen van de groep 7 en 8 in een kring. Juf Debbie, al twaalf jaar onderwijzer op de Julianaschool, sprak haar leerlingen indringend toe. "We hebben zonet de Koningsspelen gehad en nu moeten wij even omschakelen. Zo gaan wij naar de herdenkingsplek, net buiten het dorp, waar gesneuvelde Canadese soldaten direct na onze bevrijding tijdelijk zijn begraven. Hier kunnen wij natuurlijk niet zo vrolijk zijn, als net bij de Koningsspelen." De gezichten van de kinderen gaan in de plooi.

Kort daarna vertrekt de groep vanaf school, juf Debbie voorop met een boeket in de hand. Daar zitten twee linten aan vast met de teksten: 'Adopteer een monument' en 'De leerlingen'. De wandeling naar het monument duurt amper vijf minuten. Juf Debbie vertelt haar leerlingen hoe de plechtigheid zal gaan. Er worden twee leerlingen gevraagd om het boeket bij het monument te leggen. Meerdere vingers worden in de lucht gestoken. Uiteindelijk wijs de juf Rosalie Crum en Teun Rouwenhorst aan. Plechtig leggen deze leerlingen het boeket bij het monument waarop de tekst 'Ter herinnering aan de gesneuvelde Canadese bevrijders die een eerste rustplaats kregen in Almen, april 1945' staat. Er werd op het teken van juf Debbie, één minuut stilte in acht genomen, slechts de vogels kon men toen horen.

Na de plechtigheid vertrok de groep weer naar school. "Vorig jaar heb ik alleen een boeket neergelegd, de kinderen waren er niet vanwege de coronamaatregelen. Het is het vierde jaar dat wij als school dit monument hebben geadopteerd. Dit jaar hebben wij de herdenking eerder gehouden omdat wij op 4 mei nog schoolvakantie hebben", laat de juf weten.

Op school krijgen de kinderen nog even tien de tijd minuten op het schoolplein om zich uit te leven, tenslotte moeten de kinderen wel omschakelen naar de dagelijkse dingen.