Afbeelding

De heer E.M. (Ed) van Orden (73) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

GORSSEL - Ed van Orden werkte van 1999 tot zijn pensionering in 2012 als docent aan het CIOS Arnhem. Daar was hij een van de kartrekkers bij de doorontwikkeling van de opleiding Sportieve Recreatie en Toerisme (MSRT).

Ed is al meer dan 50 jaar verbonden met de Deventer Hockey Vereniging (DHV). Naast speler was hij onder andere coach van Dames 1 en Heren 1. Ed is actief voor diverse jeugdteams. Ook coacht hij Jongens C1 die hij zijn Groeibriljantjes noemt en die een finaleplek behaalden in de landelijke zaalcompetitie. Ed levert als vrijwilliger ook een grote bijdrage aan onder andere het organiseren van hockeyweekenden en -toernooien. In zijn vrije tijd fluit hij wedstrijden en hij is lid van de technische commissie en de selectiecommissie. Met zijn oneindige energie en inzet probeert hij iedereen de liefde voor hockey bij te brengen. Op 1 juli 2020 heeft Ed bedankt voor zijn hoofdfuncties, maar hij zet zich nog steeds met veel enthousiasme in als vrijwilliger. DHV hoopt dat zij nog lang van de kennis en ervaring van Ed gebruik kan maken. Van 1972 tot 2013 was Ed leercoach en opleidingsdocent bij de KNHB. Noemenswaardig is zijn inzet om toekomstige trainers ervan te overtuigen zich aan te sluiten bij een vakorganisatie. Ed heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van trainers en coaches in de hockeysport. Als vrijwilliger organiseerde Ed onder andere mede een activiteitendag ter ere van het 100.000e lid bij de KNHB.

Ed was van 1996 tot 2019 gitarist van de "Gorssel Huilt Band”. Gorssel Huilt is een jaarlijks evenement in Gorssel waar Nederlandse smartlappen en levensliederen gezongen werden.

In 2015 was Ed initiator van de Beweeggroep Gorssel. Een sport- en spelgroep voor een actieve groep “ouderen” vanaf 55 jaar. Hij zorgt voor het materiaal bij ’t Trefpunt en begeleidt de groep.

Ed is al zijn hele leven een grote steun en mantelzorger voor zijn gezin, familie en buurtgenoten. Verder heeft hij door snel en adequaat te handelen het leven gered van een jongetje dat bij buren tijdens het spelen door het glas van de voordeur viel.