Afbeelding

Mevrouw A. (Ayse) Boya-Armut (52) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

LOCHEM - Als meisje van 7 jaar begon Ayse Boya al met vrijwilligerswerk. Ze werd toen al vanuit de Turkse en daarna vanuit de Marokkaanse gemeenschap meegenomen naar afspraken bij dokters en ziekenhuizen als tolk.

Zij is nu een belangrijke sleutelfiguur naar de buitenwereld en een echte bruggenbouwer. Vanaf 2000 was Ayse voorzitter van de Vrouwenraad van de HDV Selimiye Moskee in Lochem. Ze ondersteunde imams, organiseerde ontbijtsessies en informeerde over dementie, alzheimer en mantelzorg. Vanaf 2019 ondersteunt zij als vrijwilliger het nieuwe hoofdbestuur.

In 2007 werd Ayse vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Ze geeft praktische hulp en legt ook de verbinding met de professionele hulpverlening. Ze is initiator van mantelzorgspreekuren in de moskee en van een toneelspel over Alzheimer. Ayse was in 2011 de drijvende kracht achter deelname van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap bij de jaarlijkse herdenking door Stichting Levende Namen Lochem. Zij is mede-initiator en promotor van Mix & Stitch in 2014. Een handwerklab dat mensen met verschillende achtergronden met elkaar verbindt. Ook is zij mede-initiator en een gedreven projectleider van het Bezielend Inspiratie Centrum. Een huis van ontmoeting met activiteiten op het gebied van zingeving en levenskunst. Vanaf 2016 geeft Ayse taalbegeleiding bij het Taalhuis Lochem Zutphen. Ook initieert en organiseert zij taalhulp voor anderstalige inwoners van Lochem.

In 2017 werd Ayse commissielid/ondersteuner namens de Turkse Moskee van de Raad van Kerken en Geloofsgemeenschappen in Lochem en Barchem. Als vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap is zij altijd bij voorbereidingen en uitvoeringen. Verder is zij onder andere commissielid van de Vredesweek en werkt ze mee aan de bevordering van de communicatie tussen de verschillende geloofsgemeenschappen. Ayse was ook de schakel in de aansluiting van de moskee bij de Stichting Hulpverlening Lochemse Gemeenschappen. Vanaf 2017 is zij hier als bestuurslid betrokken bij acties voor minimagezinnen. Ayse is medeoprichter en lid van de Adviesraad Sociaal Domein Lochem. Zij levert een belangrijke bijdrage aan de kennis van inwoners met een migratieachtergrond en van vluchtelingen.

Ook was Ayse vrijwilliger bij Unicef, Het Rode Kruis, de Nederlandse Hartstichting en KWF. Ze was mantelzorger voor haar moeder en ze helpt met veel liefde mensen uit haar buurt.