Afbeelding

De heer mr. J. C. (Jan Cees) Van Hasselt (73) - Officier in de Orde van Oranje-Nassau

GORSSEL - De heer Van Hasselt is bevorderd van Ridder tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij leverde sinds 2002 een belangrijke bijdrage aan het herstel van de (inter)nationale charitatieve activiteiten van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht en het herstel van de internationale betrekkingen. Mede door zijn coördinatie zette de balije zich in voor de armen- verslavings- en jeugdzorg. Hij had een belangrijk aandeel in het herstel van het contact met de Hochmeister van de ridderlijke orde te Wenen en van de samenwerking met de buitenlandse afdelingen (balijen) in Duitsland, Oostenrijk en de Baltische Staten. Via de oprichting van een internationale werkgroep bestiert de Deutscher Orde in verschillende delen van Duitsland en Oostenrijk verslavingsklinieken en verpleeghuizen.

Van 2004 tot 2013 was hij lid van de Raad van Bestuur van de NV ‘Den Teek-Henschoten’ en lid van diverse werkcommissies. Hij maakte zich sterk voor de instandhouding van de cultuurhistorische landschapselementen.

Vanaf 2005 is hij vrijwilliger bij en initiatiefnemer, medeoprichter van Stichting Urgente Noden Nederland en bewaakt de voortgang van de oprichting van lokale afdelingen en was adviseur en medeontwikkelaar van de noodhulpbureaus. Sinds 2013 is de stichting formeel erkend en borgt de voortzetting van de stichting en activiteiten bij de Ridderlijke Duitse Orde, Balijen van Utrecht.
Vanaf 2006 is hij bestuurslid en sinds 2008 voorzitter van de stichting De Boom dat het gelijknamige landgoed in de gemeenten Leusden en Woudenberg beheert. Hij zette zich in het bijzonder in voor een groene agenda voor het gebied en voor de natuurontwikkeling op het landgoed. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van een aantal sociale fondsen waaronder het Jeugdfonds van Den Boom en de instelling van de Annie de Beaufortspeld.

In 2009 werd hij voorzitter van de Stichting tot instandhouding der goederen en rechten van Huis Bergh. Deze Stichting zet zich in voor het beheer en behoud van het rijksmonumentale Kasteel Huis Bergh en het bijbehorende landgoed en de grootste particuliere laatmiddeleeuwse kunstcollectie en het historisch familiearchief van de adellijke familie Van Heek.