Afbeelding

Mevrouw W.H. (Wilma) Makkink (59) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

GORSSEL - Wilma Makkink is vanaf 1978 leidster van de padvindsters bij de Stichting Scouting Kompasnaald Gorssel. Ook is ze groepsraadlid, mede-organisator van de jaarlijkse rommelmarkt en collectant voor Jantje Beton en NL Doet. Vanaf 1993 is Wilma begeleider bij de zondagsschool KICK. Daar betrekt ze kinderen en jongeren bij thema’s rondom het geloof. Hier is Wilma ook mede-initiator en organisator van de bekende Herdertjestocht.

De openluchttheaters kunnen altijd rekenen op Wilma. Vanaf 1995 zet zij zich in Lochem in voor onder andere openluchtspelen en Winterwonderland. Vanaf 2013 zet ze zich als bestuurslid in Gorssel vooral in voor kindervoorstellingen. De bekendheid en het aantal bezoekers voor deze openluchttheaters is mede door haar bevlogenheid, en inzet sterk gestegen. Dat geldt ook voor het Openluchtspel Hummelo “Het Enghuizen”. Daar ondersteunt zij vanaf 2011 de spelers en bouwploeg bij hoogstaand amateurtoneel en een prachtig decor.

Vanaf 2005 is Wilma vrijwilliger en bestuurslid bij acteergroep Het Woud der Verwachting Gelderland. Zij geeft lessen dramatische expressie en bereidt, in haar eigen theatertje bij haar boerderij, het Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen voor en het jaarlijks evenement op Kasteel Ammersoyen. Ook betrekt Wilma spelers bij projecten op scholen over de Middeleeuwen. Vanaf 2006 werd Wilma bestuurslid bij Stichting Maelwael van Lymborch in Nijmegen, een erfgoedhuis met culturele en educatieve kwaliteiten. Zij organiseert er voorstellingen met een middeleeuws thema. Mede door Wilma is het niveau van de "levende geschiedenis” in Gelderland sterk verhoogd.

Noemenswaardig is dat Wilma samen met de acteergroep in 2010 een belangrijke rol had in kostuumshows in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Wilma is vanaf 2014 coach en regisseur bij de Battumse Revue. Hier is zij betrokken bij de sketches in het Sallandse dialect. In dat jaar werd ze ook regisseur, scriptschrijver en acteur bij Stichting IJsselhoeven. Met haar kennis van het agrarisch leven en cultureel erfgoed van de IJsselstreek stond zij aan de basis en was ook acteur van een paar grote theaterproducties. Verder organiseert Wilma de jaarlijkse Sapdag op IJsselhoeve ’t Valcke in Eefde. Haar hobby is fotograferen. Ze maakt van bijna alle voorstellingen foto’s en ook jaarboeken.