Mevrouw J.C.M. (Ans) Jacobs (62) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

ALMEN - Ans Jacobs was van 1998 tot 2008 vrijwilliger bij basisschool Jan Thies in Rolde. Hier was zij lid van de ouderraad en verkeersouder. Verder was zij redactielid van het boek “Naar school in Rolde”. Ook was zij redacteur van het jubileumboek dat verscheen bij het 50 jarig bestaan van de school in 2008.

Als vrijwilliger zette Ans zich van 2000 tot 2005 in voor Zwemvereniging de Boskikkers in Rolde. Deze vereniging ging later samen met Zwemvereniging ZZG uit Gieten tot Zwemvereniging ZZG De Boskikkers in Aa en Hunze. Zij was secretaris en verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie, de nieuwsbrieven en het clubblad. Mede door de inzet van Ans kunnen kinderen en volwassenen genieten van en zich bekwamen in de zwemsport.
Van 2006 tot 2018 was Ans vrijwilliger bij de Tennisvereniging Rolde. Daar was zij lid van de redactie- en websitecommissie.
Ans is medeoprichter van D66 afdeling Aa en Hunze. Ze was vanaf 2010 twee periodes commissielid. Ook was ze vanaf 2014 raadslid. Ze was een bevlogen en toegewijd politica. In 2015 zette het VNG-magazine haar zelfs als raadslid van de maand in het zonnetje.
Ans zette zich als expat in voor de oprichting en instandhouding van een Nederlandse school in Maleisië. Dit in nauw overleg met de Nederlandse Ambassade en het Ministerie van Onderwijs.
De uitreiking van haar Koninklijke onderscheiding is in de gemeente Aa en Hunze. Burgemeester A.W. Hiemstra reikt de onderscheiding uit voor de activiteiten die zij in die gemeente verrichtte.