Overleg over begraven op Kalenberg Barchem in impasse

Overleg over begraven op Kalenberg
Barchem in impasse

BARCHEM/LOCHEM - De goedkeuring door de gemeenteraad van het bestemmingsplan waardoor natuurbegraven op de Kalenberg in Barchem mogelijk wordt zijn, zoals was te verwachten, wisselend. Red de Kalennberg is teleurgesteld. De Stichting Beheer Landgoed Kalenberg is blij met uitkomst maar boos over wat de tegenstanders op hun website beweren. De sfeer rond het onderling overleg, dat officieel nog loopt, lijkt het nulpunt te naderen. De vraag is ook wat er nog te overleggen valt.

Door Henri Bruntink

Red de Kalenberg kwam eerder met een alternatief waarbij financiers voor 10 jaar garant wilden staan voor het bosonderhoud op de berg. Voorwaarde daarbij was dat het bestemmingsplan niet zou worden goedgekeurd. Nu dit vorige week toch is gebeurd, vervalt het alternatief. De gemeenteraad stemde met een grote meerderheid van 19 tegen 4 stemmen voor het bestemmingsplan. Belangrijkste argument daarbij was dat de planologische procedure correct is verlopen. Het verzet kwam pas na afronding van die procedure goed op gang.

Red de Kalenberg spreekt bij monde van Dorien ter Horst van politieke goedkeuring voor 'een omstreden en volstrekt onnodig' bestemmingsplan. 'Natuur en recreatie hebben verloren, de jacht op geld heeft gewonnen', zo luidt de korte samenvatting. Verder wordt de conclusie getrokken dat nu alleen nog de juridisch weg open ligt om het tij te keren. 'Dat gaan we doen!', zo klinkt het.

Onbegrijpelijk
Verder is te lezen in de schriftelijke reactie: 'Het is onbegrijpelijk dat de Raad het behoud van een ongeschonden Kalenberg niet voorop heeft gesteld. Een van de parels in de gemeente wordt verminkt met een natuurkerkhof. Bouw er ook nog maar een mortuarium bij, of een herdenkingsarena in de ‘Witte Wievenkoele’. Alles kan kennelijk in deze gemeente.' De schriftelijke reactie is onder dit bericht integraal weergegeven.

Voorzitter Derk Jan Verstand vindt dat de politiek een fatsoenlijk besluit heeft genomen. "Er is een lange en zorgvuldige procedure doorlopen waarbij provincie en de gemeente waren betrokken. Er is veel onderzoek gedaan en de uitkomsten leidden tot een positief advies van het college van B&W van de gemeente Lochem." Verstand is van mening dat gemeenteraad gezien het voortraject haast niet tot een ander besluit had kunnen komen.

Afsluiten bos
"Ons heeft altijd voor ogen gestaan dat we het landgoed in stand moeten houden. En we willen voorkomen dat we moeten doen wat Natuurmonumenten nu al op enkele plaatsen heeft moeten doen, namelijk stukken bos afsluiten door gevaar door gebrekkig onderhoud", aldus Verstand.

Ronduit verbolgen is hij over de teksten die Red de Kalenberg na het raadsbesluit naar buiten heeft gebracht. "Wat er nu op hun website staat is ronduit onfatsoenlijk en grotendeels gelogen. We worden neergezet als geldwolven en een soort projectontwikkelaars. Dat is erg beneden peil. Net als de posters met dode dieren en lijkkisten die men op de bomen in ons bos heeft gespijkerd." Dorien ter Horst zegt dat Red de Kalenberg hier geen enkele bemoeienis mee heeft. "Ik heb ze zelf niet zien hangen in het bos. Ze waren waarschijnlijk snel opgeruimd. Maar overigens blijkt hieruit ook hoezeer het leeft in Barchem."

Geen goede basis
Verstand zegt verder: "Dit is geen goede basis voor verder overleg. Dat loopt officieel nog wel en wij willen op zich ook wel verder praten maar dit helpt allemaal niet. Wij kennen zelfs nog steeds niet de inhoud van het alternatieve plan dat er kennelijk was", zo zegt Verstand. Dit wordt door Red de Kalenberg bestreden. "De exploitatieoverzichten van de Bosgroep zijn gedeeld. Hoe dat wordt geïnterpreteerd is een tweede. Maar die discussie is nu niet meer van toepassing, gezien het besluit van de gemeente", aldus Dorien ter Horst. De Bosgroep is een coöperatieve verenigingen van en voor eigenaren van bos- en natuurterreinen. Red de Kalenberg vroeg daar een offerte om te achterhalen wat de werkelijke kosten van bosonderhoud zijn. Dit leidde tot de conclusie dat hier 5.000 euro voor nodig is. De Stichting Beheer Landgoed Kalenberg zegt per jaar tien keer zoveel nodig te hebben. Het verschil kan deels worden verklaard omdat ook het onderhoud van een perceel aan de Larikslaan moet worden bekostigd. Dat moest de stichting van de provincie Gelderland aankopen ter compensatie.

Derk Jan Verstand geeft verder aan dat de indruk bestaat dat van de mensen die Red de Kalenberg steunen slecht een heel klein deel uit Barchem komt. Volgens Ter Horst is dat ongeveer een derde van de ruim 600 steunbetuigers. Het dorp heeft zo'n 1750 inwoners.

Zekerheid
Verstand zegt dat er nu niet meteen veel gaat gebeuren. Er moeten nog diverse investeringen worden gedaan voordat daadwerkelijk met begraven kan worden begonnen. "We hebben al veel geïnvesteerd en willen nu eerst meer zekerheid dat we ook echt kunnen beginnen", zo laat hij weten.

De eventuele gang naar de Raad van State door Red de Kalenberg is interessant. De Kroon kijkt in dit soort gevallen vrijwel nooit naar de inhoud maar alleen of de procedure volgens de regels is verlopen. Dit lijkt op papier in orde en dat vindt dus ook de meerderheid van de gemeenteraad. De kwestie is vooral of er voldoende is gedaan om belanghebbenden te bereiken. Dat is een groot verschil van mening tussen de partijen.