Micromania niet welkom in Lochem

Reactie op het artikel in de Berkelbode 'Idee voor MicroMania is nog springlevend’ van dinsdag 4 mei 2021.

De plek was niet eens het grootste bezwaar tegen het merkwaardige plan van Zoo Consultants voor een pannenkoekenrestaurant met mini-dierentuin. Het ‘unieke’ concept van Micromania is volgens de bedenkers misschien ‘moeilijk uit te leggen’, maar inwoners van Lochem snappen het heel goed: het is een opgeleukt pannenkoekenrestaurant met dierenleed.

Is Micromania een welkome aanvulling in de gemeente Lochem? Het eerste speerpunt in het toerisme visiedocument van de gemeenteraad is het benadrukken van de natuur, landschap en cultuur(historie) en de eigen identiteit. Maar in Micromania wordt juist het ‘exotische’ benadrukt: tropische vissen, reptielen, andere werelden! Kortom: Micromania is er op gericht om te vergeten dat je in de Achterhoek bent.

Is Micromania dan een uniek concept? Het is een volledig bestaand en achterhaald concept. Dieren opsluiten in een omgeving waarin ze zich niet naar hun natuur kunnen gedragen is echt niet meer van deze tijd. Dieren in een dierentuin kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen, zijn vaak gestresst en lijden. Daarom liggen dolfinaria onder vuur en zijn dierenparken zich aan het herbezinnen op hun bestaan. Alles wat Micromania wil bieden is bovendien al in de buurt, en beter: Burgers Bush, de Apenheul of Dierenpark Amersfoort. Nog een dierenpark van een uitbater met bovendien een discutabele staat van dienst lijkt gedoemd te mislukken.

Micromania is geen instelling voor natuurbehoud of natuureducatie. Het is restaurant met een exotische setting waar geld wordt verdiend aan de natuur, ten koste van dieren. De bedoeling is dat ‘mens en dier zeer dicht bij elkaar komen te staan': maar geen dier zit daar op te wachten. En geen inwoner van Lochem zit te wachten op de exoot Micromania.


Edwin van der Veldt
Eefde