Zuidelijk deel Haalmansweg gaat dicht

LOCHEM - De Haalmansweg in Lochem gaat op de schop. De nieuwe inrichting van de weg vindt plaats in het gebied tussen de Tramstraat en de Haalmansbrug. De uitvoering van de reconstructie is gepland van 25 mei tot en met 23 juli 2021. Het zuidelijke deel van de Haalmansweg gaat in die periode dicht. Aannemer Roelofs voert het werk in opdracht van de gemeente Lochem uit.

Het blijkt dat het éénrichtingsverkeer van de Haalmansbrug vaak wordt genegeerd. De gemeente is daarom van plan om de brug geschikt te maken voor twee richtingen. De brug passen we niet aan. Deze blijft verboden voor vrachtwagens, maar auto’s mogen straks wel in twee richtingen passeren. Daarom is de nieuwe inrichting van de Haalmansweg ten zuiden van de brug nodig. Er komen parkeervakken naast de rijbaan, zodat het verkeer veiliger kan passeren. De aannemer maakt een verkeersplateau bij de kruising met de Woerdstraat, om de snelheid te beperken. Verder worden de parkeervakken bij het waterschapsterrein ingericht met meer groen.

Van dinsdag 25 mei tot en met vrijdag 23 juli 2021 wordt het zuidelijke deel van de Haalmansweg afgesloten. In deze periode is het ook niet mogelijk om binnen het gebied te parkeren. Parkeren vindt plaats in de omliggende straten. Alle huizen en bedrijven blijven te voet bereikbaar. Voor paramedisch centrum de Brug geldt dat de praktijk voor minder validen bereikbaar is met de auto via de Leichelweg. Hiervoor wordt tijdelijk het eenrichtingsverkeer op die weg opgeheven. Ook voor De Sibbe zijn er afspraken over parkeren gemaakt.

Het doorgaande verkeer tussen de Tramstraat en de Haalmansbrug wordt omgeleid. In het najaar volgt de beplanting aan de Haalmansweg. Hiervoor is het niet nodig om de straat af te sluiten.

Ideeën van buurtbewoners meegenomen in ontwerp
De gemeente Lochem vindt de mening van haar inwoners belangrijk. Op 2 februari 2021 vond er daarom een digitale inspraakavond plaats. Buurtbewoners konden toen meepraten over de nieuwe inrichting van hun straat. De opkomst van deze avond was heel goed. Ook via de mail zijn er goede ideeën binnengekomen. In het ontwerp zijn veel van deze ideeën meegenomen. Op www.lochem.nl onder ‘Project en Plannen’ is meer informatie over dit project te vinden. Hier staat ook een overzichtelijk kaartje met de inrichting van het gebied.

Aanwonenden en andere betrokkenen kregen vorige week een brief met de planning op de deurmat.