Jonge laanbomen krijgen water als dat nodig is

LOCHEM/EEFDE - Jonge laanbomen moeten water krijgen als dat nodig is. Dat vindt de overgrote meerderheid van de Lochemse gemeenteraad. Een motie van Lochem Groen! werd maandagavond met 19 tegen 4 stemmen aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen.

Door Henri Bruntink

Even leek het erop dat de motie het niet zou halen omdat een aantal raadsfracties zich gevoelig toonde voor het feit dat wethouder Henk van Zeijts toezegde dat er al volgende maand voorstellen ter verbetering komen. Nieuw beleid dat daaruit voortvloeit wordt echter niet eerder dan 2022 van kracht, zo luidde de boodschap. Het pleidooi van Jolande van Borrendam van Lochem Groen! om de jonge scheuten dan toch minimaal door eventuele droge periodes van dit jaar te helpen vond gehoor bij de andere partijen.

Kosten
Van Zeijts gaf aan dat zes keer per jaar water geven de gemeente 6500 euro gaat kosten. Het gaat om veel bomen op verschillende locaties. Vervanging van de boompjes die het niet halen kosten, bij 25 procent uitval, tussen duizend en 1.500 euro. Het bewateren is dit jaar vermoedelijk geen zes keer meer nodig en kan dus goedkoper uitvallen.

Langs de Mettrayweg in Eefde is de jonge aanplant al drie keer vervangen door nieuwere exemplaren. Drie achtereenvolgende droge zomers waren de oorzaak. Water geven door een plaatselijke agrariër bracht overigens ook al geen verbetering.

Burgerparticipatie
Dat laatste bracht de discussie in de raad op het onderwerp burgerparticipatie. Dat bewoners een handje zouden kunnen helpen bij het verzorgen van jonge bomen werd in de pilot '‘Duurzaam beheer laanbomen buitengebied' benoemd. Dit zou worden opgenomen met de betrokken dorpsraden. Waarom dit niet goed van de grond is gekomen en hoe dat beter kan hoopt de raad volgende maand te lezen in een evaluatieverslag en de nieuwe voorstellen van het college.

Eerder stelde Lochem Groen! al schriftelijke vragen over deze kwestie. Uit de antwoorden blijkt dat van 2016-2017 tot en met winter 2020-2021 er in totaal zo'n 2200 bomen zijn gekapt. Hiervan zijn er circa 450 herplant die nu in goede conditie zijn. Omdat de gekapte bomen te dicht bij elkaar stonden, worden niet net zoveel bomen langs dezelfde weg geplant als er voorheen stonden. Er moeten op den duur wel meer nieuwe bomen worden geplant maar daarvoor ontbreekt op dit moment ook het budget.

Achterstand herplant
Het college laat weten dat er een achterstand is als het gaat om de herplantverplichting. Daarom wordt gewerkt aan het beleid 'Achterstand herplantverplichting'. Ook wordt binnenkort naar de raad gestuurd.