Huisarts Jeroen van Huijstee had graag persoonlijk van zijn patiënten afscheid willen nemen. Foto: Arjen Dieperink

Huisarts Jeroen van Huijstee had graag persoonlijk van zijn patiënten afscheid willen nemen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Corona maakt persoonlijk
afscheid huisarts onmogelijk

LOCHEM - "Tja, persoonlijk afscheid nemen van mijn patiënten zat er niet in." Begin dit jaar kwam er na 27,5 jaar een eind aan de huisartsenpraktijk van Jeroen van Huijstee. Hij had gehoopt om deze maand alsnog een afscheidsreceptie te kunnen houden. Maar de coronaregels maakten dat onmogelijk. Daarom bedankt het echtpaar Van Huijstee de patiënten door middel van een persoonlijke advertentie.

Door Arjen Dieperink

Hij had het graag anders gezien, zegt Jeroen van Huijstee op de bank in zijn woonkamer. "Toch hebben wij hartverwarmende reacties mogen ontvangen toen wij stopten. Zelfs van patiënten die bij andere praktijken behoren, want die kom je als je plaatsvervanger bent ook tegen. Veel lief en leed heb ik achter menig voordeur mogen delen. Het is een voorrecht om als mens, als huisarts, op bezoek te mogen komen bij mensen die op dat moment eigenlijk kwetsbaar zijn", aldus de dokter.

Details kan hij natuurlijk niet geven omwille van de privacy van zijn patiënten. Maar over één voorval wil Van Huijstee wel vertellen. "Ik kwam door een straat gereden waar een vrouw op de grond lag. Ik onderzocht haar en zei: 'Ik breng u wel naar de huisarts toe'. Uiteraard ging ik met haar naar mijn eigen praktijk waar ik haar verzorgd heb. De dame woonde elders in het land, maar iedere keer als zij weer in Lochem was kwam ze altijd bij de praktijk op bezoek om te kijken hoe het was. Dat zijn momenten die ik koester."

Foto's
Van Huijstee pakt zijn mobiel en laat enkele foto's zien. "Kijk, hier begon alles, de deurbel, de wachtkamer, de praktijkkamer. " Het zijn foto's van de praktijkruimte die toen jongere huisarts Van Huijstee overnam van zijn voorganger aan de Nieuweweg. Herinneringen van toen komen weer naar boven. Op de huiselijke sfeer die de praktijk had is Van Huijstee erg trots. "Ik was eens bij een patiënt, die wilde mijn kinderen, zij waren nog jong, ontmoeten. Tijdens mijn volgende bezoek nam ik ze mee en ze zaten bij hem op de rand van het bed. Voor mijn patiënt, maar ook voor mij was dat een teken van de gemoedelijke sfeer." Dokter Van Huijstee ziet overigens nog met regelmaat patiënten van zijn voormalige praktijk. "Nu werk ik op de vaccinatielocaties van de GGD en de huisartsenpost. Ik kan mijn vak nog vijf jaar blijven uitoefenen."