Gerrit ten Pas heeft de stekker van Oude IJssel Radio eruitgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

Gerrit ten Pas heeft de stekker van Oude IJssel Radio eruitgetrokken. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Radio Oude IJssel is uit de lucht

LOCHEM - Sinds vrijdag blijft het op één frequentie stil in de ether. Oude IJssel Radio is gestopt. Met slechts een kort bericht aan de luisteraars van de man achter de Lochemse radiozender: Gerrit ten Pas.

Door Arjen Dieperink

Zo'n veertig jaar geleden had Gerrit ten Pas een illegale zender in Vorden. Hij volgde in zijn vaders voetsporen, want die had ook een zender onder de naam 'Oude IJssel Radio'. Maar illegaal was Gerrit tegenwoordig helemaal niet bezig. Allesbehalve. 'Ik gebruikte de naam Oude IJssel Radio voor mijn zender, als eerbetoon aan mijn vader. Van het Agentschap Telecom kreeg ik een frequentie toegewezen en zo verzorgde ik regelmatig uitzendingen vanuit mijn huis."
Zijn radio bestreek vanuit de Graaf Janlaan de gehele gemeente Lochem. De zendinstallatie is niet groot, slechts zeventien bij tien centimeter en circa zes centimeter hoog. Alles is in één hand vast te houden. De telescopische zendmast achter het huis is veertien meter hoog.
"Ik vond het uitzenden altijd leuk, maar je moet het gevaar niet opzoeken. Bij slecht weer ontkoppelde ik de apparatuur en haalde ik de antenne omlaag. Ik zat niet op een blikseminslag te wachten".
De Oude IJssel Radio was hoofdzakelijk op donderdag en vrijdag te horen. "Ik heb geen internetsite of een speciale facebookpagina voor de zender aangemaakt. Het was hoofdzakelijk mond-tot-mondreclame waar ik het van moest hebben. Wel plaatste ik op mijn eigen Facebook een bericht wanneer ik weer ging uitzenden", aldus de 62-jarige Gerrit.
Maar nu is het klaar. "Ik vond dat ik te weinig luisteraars had, daarom trek ik de stekker eruit", zegt Gerrit. Vrijdag vond de laatste uitzending plaats. De tekst voor die laatste uitzending had Ten Pas al klaarliggen: "Goedemorgen allemaal, luister weer mee. Ja vandaag de laatste uitzending van mijn kant. Mensen, allemaal bedankt voor de afgelopen jaren voor de reactie van jullie."