Vijftienhonderd waterplanten werden er door de buurtbewoners gepoot. Foto: Arjen Dieperink

Vijftienhonderd waterplanten werden er door de buurtbewoners gepoot. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Buurt Berkeloord helpt bij plantdag in de vijver

LOCHEM - In groten getale waren de buurtbewoners van Berkeloord afgelopen zaterdag 15 mei komen helpen. Met lieslaarzen en waadpakken brachten zij samen met enkele medewerkers van het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Lochem 1500 waterplanten aan in de vijver in hun wijkje, dat de status van Beschermd Stadsgezicht heeft, mede vanwege de cultuur-historische waarde. Menig Lochemer is er dan ook wel eens geweest.

Door Arjen Dieperink

De witte boerenerfganzen die sinds jaar en dag nadrukkelijk in en rondom de vijver van Berkeloord aanwezig waren zijn allang weg. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn ze weggebracht naar plekken buiten Lochem. Daarmee stond de buurtbewoners niets meer in de weg bij hun klus. Het gezelschap had zich om tien uur verzameld voor het plantkarwei, dat tot circa twee uur in de middag zou duren.

Laag water
Nienke Debie is druk bezig met het verwijderen van de waterplanten uit de plastic potten. Een voor een zet ze de planten in de modderige grond. "Wij hebben het water zo'n dertig centimeter laten zakken zodat wij gemakkelijker kunnen werken", vertelt Karel Hesselink van het Waterschap Rijn en IJssel. Ondertussen werkt Debie gestaag door. Zij is één van de vele buurtbewoners die deze zaterdag de handen uit de mouwen steken. Ook Mieke van Mourik vindt het supergezellig om gezamenlijk met de buurt bezig te zijn. "Ik hou van tuinieren, planten en mensen", zegt ze.
De oever is voorzien van houten palen met gaas. "Op deze manier willen wij het de ganzen moeilijker maken om de waterplanten op te eten. Natuurlijk kunnen zij de vijver vliegend bereiken, maar dat doen deze beesten niet zo snel", is de verwachting van Hesselink. "Omdat het Waterschap de beschoeiing samen met de buurt aanlegt wordt het ook in het gevoel ' hun vijver'. Dat vinden wij als waterschap heel belangrijk", zegt hij.

Opening
Een tiental meters verderop sjouwt wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) met een krat waterplanten. Inmiddels zijn er al meer dan twintig leeg. Ze staan opgestapeld langs de kant van de weg. "Ik zou hier de openingshandeling doen maar wist niet hoe of wat. Nu help ik mee om de planten een plek te geven. Deze actie is ook goed voor de biodiversiteit", laat de wethouder weten.
Henk Beltman loopt de hele oever af. "Wat wil je eten", vraagt hij aan een van de medewerkers terwijl hij de mogelijkheden opsomt. Op weg naar de volgende persoon om diens bestelling te noteren merkt hij op: "Dat vind ik zo mooi, dat wij als buurt dit doen. Wij hebben ook een digitale buurtkrant om zo de nieuwtjes bekend te maken.". Hij laat het zien op zijn telefoon. Beltman scrolt snel door de krant heen en wijst naar het verhaal dat de vijver onderhanden zou worden genomen. "Even met mijn mobiel een foto maken, dan kan deze activiteit ook in de krant. Tenslotte zit ik niet voor niets in de redactie", lacht hij.
De vijver wordt rondom ook voorzien van nieuwe gras- en bloemenmengsels. Verder komen er zitbanken en worden er stinsenbollen geplant. In het najaar zullen de werkzaamheden worden afgerond.