Paul en  Lise Roodbol, Martin Bloem en Paul Engelen (vlnr) in de kruidentuin. Foto: Arjen Dieperink

 Paul en  Lise Roodbol, Martin Bloem en Paul Engelen (vlnr) in de kruidentuin. Foto: Arjen Dieperink

Kruidentuin kan nog wel vrijwilligers gebruiken

LOCHEM - De kruidentuin van het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem bestaat inmiddels 26 jaar.

Door Arjen Dieperink

Afgelopen vrijdag was het druk in de kruidentuin bij het blekershuisje aan de gracht. Leden van de kruidentuin en vijf vrijwilligers van NLdoet waren druk aan het schoffelen en harken. "Hoe vind je het ?" is de vraag van Paul Roodbol, secretaris van het Genootschap. De buxushaag die de tuin omzoomde is al een jaar weg. "Eerst dachten wij een nieuwe haag te gaan plaatsen, maar dat idee hebben wij laten varen, nu zie je dat de paden beter begaanbaar zijn. De buxus nam snel in breedte toe en zorgde zo dat de paden nauwer werden en onttrok ook vocht aan de bodem, nadelig voor de planten. Nu zie je alles veel beter groeien en bloeien", vult Roodbol aan.
Het is koffietijd één van de dames laat weten dat Plus Cornelis de koffie en koeken sponsorde. In de kruidentuin worden tweehonderd kruiden gekweekt. Paul wil wel iets over de kruiden kwijt: "Het zijn kruiden voor in de keuken, medicinale- en verfkruiden. Eigenlijk zou ik moeten zeggen economische kruiden in plaats van verfkruiden."
Ondertussen pakt Truus haar koffiebeker, waarop met duidelijke letters haar voornaam staat geschreven, van tafel. "Ik heb naast het blekershuisje vorige keer ook het onkruid gedaan, je ziet er nu niets van. Zo hard groeit het met dit weer." De leden van het Historisch Genootschap die de kruidentuin onderhouden zijn duidelijk zestig-plus. Je hoeft geen lid van het Historisch Genootschap te zijn om hier bij de vrijwilligers aan te sluiten. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Je ziet hoeveel plezier wij er aan beleven."
De koffiepauze is voorbij, nog twee uurtjes te gaan en dan zit het werk in de kruidentuin erop voor deze vrijdag. De tuin is overigens voor iedereen vrij toegankelijk.

www.hglochem.nl