Afbeelding

Blankenborch

In Lochem mogen dan wel veel kastelen te vinden zijn, vroeger waren het er nog veel meer. Van sommige resteert alleen de naam, overgeleverd via een gelijknamige boerderij. Denk aan de Woolbeek, Overlaer of Dedincksweerd; en aan de Blankenborch.

Al in de 13e eeuw is (de) Blankenborg/ch als spieker ontstaan. In de middeleeuwen werd de belasting veelal in natura betaald met rogge, gerst, haver, tuinbonen, erwten en vlas. In een spieker werden die goederen door de ontvanger bewaard. Zo'n spieker was vaak van steen en bestond uit meerdere verdiepingen. Om te zorgen dat het graan en de andere producten hun kwaliteit zoveel mogelijk behouden, werd om de spieker een gracht gegraven tegen de muizen en ratten. De inhoud werd regelmatig omgeschept om broei te voorkomen. Het was een soort middeleeuwse silo.

Zo'n versterkt bouwwerk was natuurlijk niet alleen geschikt voor opslag van goederen, maar ook voor beveiligde bewoning. Zo ontstonden uit zulke spiekers vaak voorname huizen. Blankenborch was van oorsprong zo'n stenen spieker op een pol (klein eiland) met een gracht en een oprijlaan, via een ophaalbrug bereikbaar. Blankenborch behoorde aan de van Heeckerens van Ruurlo en kwam in 1576 bij de bezittingen van Verwolde door het tweede huwelijk van Dirk van Haeften met Everdina van Heeckeren.
Het huis werd in de 80-jarige Oorlog door Spaanse soldaten geplunderd en in brand gestoken. Dat is bekend uit een verklaring uit 1660: ‘dat sy selffs hett huys in synen essen met die optreckende touwbrugge als een edelmanshuys gesien hebbe en dat het in die quade tyden is affgebrant worden, en nae den brandt ook die muyren en balkens lange jaeren daerna gesien hebbe'.

In de patriottentijd zijn er drie 'vrijheidsbomen' geplant, met de namen Liberté, Egalité en Fraternité, waarvan er nog één - een rode beuk – over is. Ook de 'Dikke Boom' staat in de buurt.

Het enige dat nog aan de Blankenborch herinnert is een boerderij met de naam Blankenberg, die uit 1885 stamt. En een zuil van Bentheimer Zandsteen, geplaatst bij herstelwerkzaamheden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.