Op vrijdag 28 mei vonden de filmopnamen plaats bij De Cloese. Foto: Arjen Dieperink

Op vrijdag 28 mei vonden de filmopnamen plaats bij De Cloese. Foto: Arjen Dieperink

Theaterdienst 'In het oog van de storm' opgenomen op film

LOCHEM/BARCHEM - Op zondag 20 juni is er een theaterdienst 'In het oog van de storm'. Omdat het Openluchttheater nog gesloten is, heeft Oiko Event van de Raad van kerken Lochem Barchem dit jaar besloten het theaterspel op film op te nemen.

Door Arjen Dieperink

De Berkelzomp de Ente ligt bij de brug over de Berkel bij de Cloese aangemeerd. Schipper van de Ente, Henk Harmsen, kijkt vanaf een afstand toe hoe de filmcrew van Oiko Event bij de Ente de opnames maakt. Vanuit verschillende hoeken maakt cameraman Pieter Bas ter Maat opnames. Regisseur Sander van Voorst geeft enkele aanwijzingen aan de amateuracteurs, die het beste van zichzelf geven. Het script van de film is geschreven door Jan Leijnhorst met op de achtergrond het verhaal van Jezus die de storm tot zwijgen brengt. De storm is nog niet geluwd en in de geactualiseerde versie van de film staat het water de acteurs soms tot aan de lippen.

Behalve dat Leijenhorst het script heeft geschreven is hij ook één van de acteurs, samen met Ida Leijnhorst, Jacqueline van Dop, Hannah Dieker, Jan van Pijkeren en Leonard van Wijk. In de film wordt geen kant-en-klare oplossing gegeven, maar een richtlijn naar een mogelijk helderder, hoopvoller wereldbeeld. "Afgelopen jaar bevonden we ons in zwaar weer. Niet alleen speelde corona ons parten maar ook stonden er grote boeren-, vissers-, regelgeving- en klimaatvraagstukken op de agenda. Omdat het Openluchttheater nog gesloten is, hebben we het theaterspel dit jaar op film opgenomen. De opnamen worden omlijst door de onderdelen van een gewone kerkdienst, dus met muziek, lezingen en gebeden, maar dit keer geen preek! Op deze wijze hopen we de theaterdienst vorm te geven.", laat regisseur Sander van Voorst weten.

De dienst, met als voorganger Ds. Corien Veenhuizen, wordt op zondag 20 juni vanaf 10.00 uur uitgezonden en is te volgen op kerkdienstgemist.nl/stations/1159-PG-Lochem/events.