Conservator en vrijwilligers in Leek zijn blij met hun aanwinsten uit Lochem. Foto: PR

Conservator en vrijwilligers in Leek zijn blij met hun aanwinsten uit Lochem. Foto: PR

Nieuwe bestemming voor rijtuigmodellen

LOCHEM - De Lochemer Jo Ziemerink (1929 – 2011) maakte voor zijn plezier modellen van allerlei wagens en rijtuigen. Van boerenkarren tot luxe koetsen van calèches tot huifkarren. Alles met veel oog voor details gemaakt en soms voorzien van minuscule losse elementen, zoals een rijzweep of een pikhouweel. Hij maakte elk exemplaar en alle onderdelen zelf van afvalmateriaal. Daarbij was hij bijzonder secuur: het moest allemaal kloppen, de juiste verhouding hebben, de juiste kleur enz. Zijn hele collectie is na zijn overlijden in bezit gekomen van het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem, maar omdat slechts een paar van de modellen een rechtstreeks verband met Lochem hebben is gezocht naar een betere bestemming.

In overleg met de erfgenamen is in 2021 een aantal Nederlandse musea verrijkt met modellen van de heer Ziemerink. Zo ontving het Brandweermuseum in Borculo een drietal modellen van (door paarden verplaatsbare) brandspuiten, zijn er een vijftal modellen van militaire oorsprong zoals affuiten en andere transportmiddelen terecht gekomen bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en ging verreweg de grootste serie modellen van koetsen, karren en rijtuigen naar het Nationaal Rijtuigenmuseum Nienoord in Leek.

Zelf is hij meerdere malen in Leek in het museum geweest, voornamelijk om maten op te nemen van de diverse wagens en koetsen die daar tentoongesteld staan. Zo blijven van Ziemerink in de collectie van het Historisch Genootschap slechts die modellen, die typisch met Lochem te maken hebben. In gezelschap van een aantal modellen van een andere bouwer, namelijk Gerrit Swart, schoenmaker bij de firma Swaters. Van zijn hand zijn bijvoorbeeld het model van de Lochemse lijkwagen en dat van de mobiele roskorenmolen die de Spanjaarden bij zich hadden tijdens de belegering van Lochem in 1606, zoals op oude prenten is vastgelegd.

Voor komend najaar heeft het genootschap alvast een aantal data vastgelegd, zie hiervoor de website.


www.hglochem.nl