Heidi Griffioen bij een door haar gemaakt schilderij. In haar handen houdt ze twee delen uit de boekenserie 'Elfenspoor'. Foto: Henri Bruntink
Heidi Griffioen bij een door haar gemaakt schilderij. In haar handen houdt ze twee delen uit de boekenserie 'Elfenspoor'. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Heidi Griffioen: Schrijven en schilderen uit
het hart

BARCHEM - Heidi Griffioen uit Barchem maakt superrealistische kunst en schrijft boeken. Binnenkort verschijnt het derde deel van de vierdelige fantasy-serie 'Elfenspoor'. Onder pseudoniem schreef ze eerder al een autobiografisch boek. Dat gaat over de problematische relatie die haar uiteindelijk van een dorp onder de rook van Amsterdam naar Barchem deed vluchten. Daar kwamen haar talenten tot bloei.

Door Henri Bruntink

Hoewel ze altijd al wel tekende treedt ze pas sinds zo'n drie jaar naar buiten met haar schilderijen en boeken, al doet ze nog altijd niet heel uitbundig aan PR. "Ik vind dat moeilijk. Alles wat ik doe was tot nu toe nog vooral therapeutisch en een vorm van loslaten. Het zorgt voor positieve ervaringen in mijn leven en dat is belangrijk voor me", zo zegt ze.

Autobiografie
Het autobiografische boek 'Narcistische mishandeling' met als subtitel 'Als liefde een obsessie wordt' schreef ze aanvankelijk dan ook vooral voor zichzelf en onder het pseudoniem Margot le Clerq. Ze wil dit boek nu toch wel graag onder de aandacht brengen, omdat andere mogelijk iets hebben aan haar ervaringen. 'Omdat ik mezelf heb opgeofferd, ben ik mezelf kwijtgeraakt tijdens een verziekte relatie waarin ik in een chronische staat van verwarring terecht ben gekomen...', zo luidt een citaat uit de flaptekst. Dit boek is overigens in het Duits vertaald en die versie komt binnenkort beschikbaar via Amazon. Heidi hoopt nog iemand te vinden die een Engelse vertaling wil verzorgen. Ze 'betaalt' het liefst in kunst, zoals ze dat ook deed bij de Duitse vertaling.

Elfenspoor
Nog voordat ze dit boek schreef was ze al bezig met 'Elfenspoor'. Dit wordt een vierdelige serie, waarvan nummer drie binnenkort verschijnt. Het genre is fantasy en het verhaal kent veel personages zoals elfen, prinsen, magiërs en draken. De verhalen zijn geschikt voor lezers vanaf ongeveer 16 jaar. "Het mooie is dat in fantasy echt alles kan", zegt Heidi Griffioen. Verder schreef ze twee kinderboeken en twee kookboeken. Die laatste ontstonden omdat haar dochters steeds dingen over koken aan haar vroegen. "Ik heb het toen maar opgeschreven. In het eerste deel van 'In de ban van de pan' komen gemakkelijke, alledaagse gerechten aan bod. Het tweede deel richt zich op feestelijke gerechten voor rond de feestdagen. De recepten zijn voorzien van grappige eigen tekeningen en ook luchtig beschreven. Ze zijn ook geschikt om te koken met kinderen. "Of om cadeau te geven als de kinderen uit huis gaan", zo tipt Heidi.

Jeugdboek
In november wordt het jeugdboek 'De helden van Bongers' gepresenteerd. Dit gaat over een jongen - Patrick Huizinga - die met zijn ouders op vakantie gaat naar campingboerderij Bongers in Friesland. Daar heeft hij helemaal geen zin in, want al zijn vrienden gaan naar het buitenland. Hij vreest dat hij er zich rot gaat vervelen. Toch pakt alles heel anders uit dan hij ooit had durven dromen als hij onverwacht midden in een spannend avontuur terecht komt. Hij wordt uiteindelijk zelfs de redder en held van de camping. De cover van dit boek wordt ontworpen door de jongste dochter van de schrijfster.

Kinderboeken
De kinderboeken bevatten gedichten op rijm. Zo wordt in 'De Dierentuin' het ABC doorgenomen met verhaaltjes over dieren van Aap tot Zebra. Op de vraag of ze de gedichten in één flow schrijft of dat het een tijdrovender proces is, zegt Heidi: "Dat is heel bijzonder. Het is soms net alsof ik het niet zelf schrijf. Het komt gewoon vanzelf. Ik kan dan heel gefocust zijn, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo'n heel geduldig mens ben." Ze wijst naar de deur van de kamer in haar Barchemse huis waar ze schildert en schrijft en zegt: "Daar vindt de magie plaats." Dan is er nog een boekje over de overgang: 'En hoe staat het met jouw opvliegers?'. Daarin worden de typische verschijnselen op luchtige en humoristische wijze beschreven. "Daar wordt altijd zo zwaar over gedaan. Ik wilde het nu eens op een leuke manier, met veel zelfspot, beschrijven", aldus Heidi.

Schilderijen
Naast al dat schrijven is er ook nog ruimte in haar leven voor schilderen. De techniek die Heidi Griffioen gebruikt heet drybrush. Dit is olieverf op aquarelpapier. Voor de overwegend zeer realistische schilderijen gebruikt ze hele fijne penselen. Op de website www.heidisart.nl zijn hier heel veel voorbeelden van te zien. Haar werk varieert van portretten van bekende personen, van André Hazes sr. en jr. tot David Bowie. Wilde- en huisdieren zijn ook een geliefd onderwerp. Van die laatste schilderde Heidi er al veel, vooral ook voor familieleden en bekenden. Ze wil in de toekomst ook graag in opdracht gaan werken. Dan zijn bijvoorbeeld ook portretten van baby's en kinderen mogelijk.

Series
Ze maakt ook series zoals de 'Gouden Bomen' en 'De Rode Paraplu'. "Soms maak ik iets en dan vind ik het motief of de techniek de moeite waard om verder uit te werken. Zo ontstaat dan een hele serie", zo legt ze uit. De kunstenares is momenteel herstellende van de gevolgen van een ongeval. Als het weer kan wil ze graag meer aandacht besteden aan de PR. Deels met behulp van anderen hoopt ze in ieder geval de boekhandel, scholen en de bibliotheken te interesseren voor haar boeken. De bieb in Lochem heeft interesse getoond voor de kinderboeken en vindt ze onder meer geschikt voor mensen die de taal moeten leren tijdens het integratietraject,

Verkrijgbaarheid
Haar boeken zijn te koop bij boekhandel Lovink in Lochem en online bij alle bekende webshops, ook als e-book. Zoeken op de naam Heidi Griffioen leidt bijna altijd tot succes. En verder staat alles op www.heidisart.nl. Daar kunnen de boeken worden besteld en is informatie te vinden.