Enkele enthousiastelingen met hun radiografische boten . Foto: Arjen Dieperink

Enkele enthousiastelingen met hun radiografische boten . Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Radiografische boten varen op de Berkel

Algemeen

LOCHEM - Zondag rond twaalf uur verzamelen enkele personen zich bij de Berkel, ter hoogte van het boothuis. Het zijn liefhebbers van radiografisch bestuurde boten. “Iedere zondag, als het weer het toelaat komen wij hier bij elkaar om te varen”, zegt één van de aanwezigen. Ze zouden graag een vereniging oprichten en roepen mede-liefhebbers op zich te melden. Een begin van een website is er al.

Door Arjen Dieperink

Ondertussen is Robin Olderman de boot van Jeffry Smeenge aan het trimmen. Jeffry vaart vijf jaar met een radiografische boot. Zijn boot is voorzien van een verbrandingsmotor en deze kunnen snelheden tussen de honderdtwintig tot honderddertig kilometer per uur halen. Dat gaat niet op de Berkel vaart. Elektrisch aangedreven boten kunnen harder. Die halen wel tweehonderdvijftig kilometer per uur.
Eén van de boten wordt ‘gelanceerd’, een speciale worp om de boot in het water te krijgen. Robbie stuurt zijn vaartuig heen en weer over de Berkel. Na enkele minuten is het alweer voorbij. “Het ziet er eenvoudig uit om de boot te besturen, maar het vraagt veel oefening”, glimlacht hij terwijl zijn vaartuig enkele meters vanuit de kant stopt. Maar voor zulke omstandigheden hebben de liefhebbers hun ‘reddingsboot’ bij zich: een opblaasbootje. Een vrijwilliger gaat op zijn buik en peddelt met zijn armen door het water om het gestrande bootje op te halen. “Dit kun je wel op de Berkel doen en niet bijvoorbeeld op de IJssel”, aldus één van de omstanders.
De botenliefhebbers roepen andere liefhebbers van radiografische boten op om aanstaande zondag bij de Berkel bij elkaar te komen. “Wij willen een vereniging oprichten om zo in gesprek te komen met de gemeente Lochem. Dan kunnen we afspraken te maken om op een vaste plek altijd met onze radiografische boten te kunnen varen” laat een van de liefhebbers weten.


www.rcclublochem.nl