Met scherpe blik speurt Ria Varenhorst naar afval. Foto: Arjen Dieperink

Met scherpe blik speurt Ria Varenhorst naar afval. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Ria Varenhorst hanteert de grijper voor een beter milieu

Algemeen

LOCHEM - Een rollator met voorop een vuilniszak, een grijper in haar hand en een oranje hesje van Circulus Berkel. Het zijn de attributen waarmee Ria Varenhorst twee keer per week haar ronde doet. Zwerfvuil, wie komt het niet tegen. Veel mensen storen zich eraan en sommige anderen, zoals Ria, doen er iets aan.

Door Arjen Dieperik

“Ik heb dit hesje en een stortingspas van Circulus Berkel gekregen”, vertelt ze. Haar wekelijkse route loopt onder meer door de Nassaulaan, Rembrandtlaan en Gravenbuurt. Ook is zij regelmatig bij het treinstation te vinden. “Zo’n twee vuilniszakken aan zwerfvuil haal ik per week op. Het is toch te erg voor woorden dat men het zo laat liggen. Als iedereen zijn vuil deponeert waar het thuishoort en het niet op de weg of in het plantsoen gooit dan ziet de wereld er veel mooier uit.”
Zelfs onder het praten pakt ze met haar grijper nog zwerfvuil op. “Kijk dit vind ik ook zo vies. Sigarettenpeuken, die gooi je toch niet op de grond? Je komt soms bankstellen tegen die afgedankt langs de weg staan. Ik bel altijd Circulus Berkel op. Zij doen goed werk en halen de rotzooi op. Iedereen die vuilnis langs de kant van de weg ziet kan het zo rapporteren. Ik blijf het zorgelijk vinden hoe men met afval omgaat.”
Een van de voorbijgangers complimenteert Ria met waar ze mee bezig is. Dat er binnenkort statiegeld op plastic flessen komt vindt Varenhorst een goed idee, ook al verwacht ze niet dat iedereen die flessen zal inleveren. Ze steekt de Burgemeester Leenstraat over en ziet bij de bassischolen die in De Garve zitten een leeg sigarettendoosje liggen. Ria’s ogen blijven de omgeving scannen. Op naar een beter milieu.