Douglaslaan 't Waliën. Foto: Frank Kroezen
Douglaslaan 't Waliën. Foto: Frank Kroezen

Werken aan natuurlijk bos Landgoed 't Waliën

WARNSVELD - Natuurmonumenten start half september met regulier bosbeheer op Landgoed ‘t Waliën tussen Zutphen en Lochem. Men gaat de typerende douglaslanen meer lucht en licht geven, de toekomstbomen (douglas) vrijstellen en open plekken maken in het bos.

Er wordt op meerdere plekken op landgoed in het bos gewerkt. Op de open plekken komt meer licht op de bodem; een enorme stimulans voor de ontwikkeling van bosleven. Het werk is – als het weer meezit – eind van het jaar afgerond. Tijdens het werk kunnen paden iets minder goed begaanbaar worden. Uiteraard wordt geprobeerd de overlast tot een minimum te beperken. Na de werkzaamheden worden de paden weer hersteld.

Natuurmonumenten streeft naar bossen met zo veel mogelijk leven en variatie. Soms heeft de natuur een steuntje in de rug nodig. Met name in voormalige productiebossen. Op de open plekken die ontstaan, komt het zonlicht weer op de bodem. En dat is cruciaal voor heel veel leven. Deze reguliere boswerkzaamheden worden volgens de FSC-richtlijnen uitgevoerd en passen in het bosbeleid van Natuurmonumenten over omgang met bos. Dit beleid is in 2019 na een achterbanraadpleging herzien. Zie natuurmonumenten.nl/bosbeheer.

Uitleg in het veld
Meer weten over de achtergrond van deze werkzaamheden? Bel het beheerkantoor op 0575 - 55 55 60 of ga op vrijdagochtend 9 juli met boswachter Bart Jansen mee en krijg ter plaatse meer info (mits coronarichtlijnen het toestaan). Graag uiterlijk op 1 juli opgeven via BEAchterhoek@natuurmonumenten.nl. In de bevestiging ontvangen deelnemers de verdere details.